Pages

Saturday, June 27, 2020

Osnova za sushi



Volite li vi sushi. Mi smo se bas navukli na njega. Ako imate fin I svjez sushi pri ruci kupiti, ne znam da li vam se isplati praviti. Jer jako je pipkavo, I uzima prilicito vremena. Ipak vrijedi ako ga volite.

Ja licno, u domacoj izvedbi ne bih pravila sushi od row - nepecenih morskih plodova. I kad jedemo vani, vise volim izabrati ribu koja je termicki obradjena.


Za sushi su vam potrebni riza, nori sheets, ostali sastojci su u zavisnosti od recepta, kozice, riba, mrkva, krastavac, krem sir, rizino sirce I soy souce. To bi bili osnovni sastojci, dalje je stvar maste. 


 Dvije mjerice rize za sushi, moje mjerice su bile cups (235 ml) preprati u nekoliko voda, I ostaviti da se kiseli 1 sat.


 Posle sat vremena kuhati sa 2 mjerice vode, na srednjoj temperature da provri, pa onda na najmanjoj 10 minuta. Posle deset minuta, skinuti sa ringle I ostaviti poklopljeno narednih 15 minuta.

Pomijesati 1/3 mjerice rizinog octa, 1 kasiku secera, pola najmanje kasikice soli, pinch bijelog bibera I bijelog luka u prahu I ostaviti u frizider.

Posle 15 minuta dodati mjesavinu rizinog octa u rizu pa mijesati lagano da upije svu tecnost, te   pokriti vlaznom krpom da se ne isusuje.


Pripremiti sastojke potrebne za sushi. Ja sam koristila dimljeni losos, prokuhane kozice, krem sir, avocado, mrkvu I krastavce.

Moram priznati da mi se vise dopadaju sa dimljenim lososom nego sa kozicama.


Mat za uvijanje sushia oblozite najlonskom folijom kako vam ne bi prijanjala riza za njega.

Sa strane pokvasite kuhinjski ubrus da  mozete povremeno brisati ruke o njega.

Pripremite zdjelu u koju naspete vodu I nesto rizinog octa kako bi kvasili ruke da vam riza ne prijanja za ruke.


Mi volimo male sushi rolls pa sam nori sheet polovila na pola. Uvijek rizu stavljajte na grubu stranu nori sheet, otprilike bolja saka rize, koju posto pokvasite ponovo ruke, rasporedite po nori sheet.


Ako vam nije dovoljno rize, dodajte jos da fino pokrijete cijelu povrsinu.

Nemojte je previse pritiskati, jer ipak treba da ostane vazdusasta.


Pocnite slagati povrce po svojoj zelji. Uglavnom nema bas nekog reda, sve je stvar vase maste.


Izmedju krastavaca I tankih kriskica avokada dodajte meso, na to sir, I po vrhu nesto rendane mrkve.


Polagano sa matom uvijte u rolls. Malo pritisnite da se oblikuje u finu roladu, ali ne previse.


Pripremite I ukiseljeni ginger, jer odlicno se slaze sa sushijem a I precisti vam culo ukusa tako da mozete osjetiti ukus sljedece sushi roll.


Pripremite ostar noz za isjeci. Bolje se sjece ako malo odstoji u frizideru.
Soy sauce je bas must.










Prijatno!

No comments:

Post a Comment