Pages

Wednesday, June 3, 2020

English muffins made of sourdouhg leftovers

Zeljela sam napraviti ove English muffins jos prvi put kad sam ih probala nekad 2003 godine, kad sam tek dosla u Ameriku.

U bosni ne postoji pecivo kao sto su oni, a posebno ne da su napravljeni od sourdough startera. Iako sam ja dodala nesto sode, jer u sourdough muffin ide I soda bikarbona, ipak najvise se osjeti sourdough u njima, iako nisu ni malo kiseli.

Odlicni su za zamrznuti, ali prethodno ih presjecite na pola, I tako direktno iz zamrzivaca staviti u toster.

Tradicionalno se sluze sa topivim sirom, jajetom na oko, I salamom, ali mogu se servirati kako god pozelite. Blago ih prepecite na tavi ako su svjezi kako bi se sir brze otopio.




Potrebni sastojci;

2 3/4 cups brasna
1 cup mlijeka
1/2 cups sourdough startera preostalog
1/2 kasikice soli
1 kasika secera
3/4 kasikice sode bikarbone
semolina brasno za posipanje

Izrada:


Umijesiti 2 cups brasna, 1 cup milijeka I sourdough. Ostaviti da nadolazi 6-8 sati ili preko noci. Naredni dan dodati so, secer I sodu bikarbonu I umijestiti u tijesto.



Dodati jos 1/2 cup brasna I umijestiti gipko tijesto. Preostalo brasno ostaviti za posipanje.



Razvaljati tijesto 1.5 cm debljine I ostaviti da nadodje 1 - 3 sata.



Peci u tavi sa debelim dnom pet minuta sa svake strane.



Unturasnja temperatura mufinsa treba biti 200 F.




Svakako cete uzivati u ovim pecivima ako se odlucite napraviti ih. Prijatno!



No comments:

Post a Comment