Pages

Sunday, June 14, 2020

spanski omlet




Potrebni sastojci

3-4 krompira, u zavisnosti od velicine vase tave
1 paprika
1 glavica crnog luka
3-4 cehna bijelog
1 kasika sjeckanog persuna
50 - 100 gr topivog sira
meso po vasem ukusu, mozete I izostaviti, parizer, stake....

8 jaja

zacini: so, biber, crvena paprika, bijeli luk u prahu, kajen paprika


Krompri I luk isjeckati sitno, pa preprziti na mjesavini ulja I putera, ili po vasem izboru masnoce.  Tokom dinstanja, pokriti tavu da se povrce brze isprzi, potrebno je nekih 15tak minuta. Doliti malo vode ako se lijepi za tavu.



Preprzeni krompir I povrce izgnjeciti viljuskom. Izvaditi iz tave.

Na dno tave staviti grumen putera I ulja po izboru, pa izmiksati viljuskom 4 jaja sa malo soli, te izliti na ugrijano ulje. Preko jaja pazljivo rasporediti krompir, sir I na kraju parizer ili stake ako koristitie.
Izmiksati preostala 4 jaja sa soli, pa preliti preko povrca.



Smanjiti temperature na low, pa peci pet sest minuta. Staviti tanjir na vrh, pa polako okrenuti omlet da se I gornja strana ispece. Ostaviti na ringli jos 5-6 minuta.



Prijatno!



No comments:

Post a Comment