Pages

Monday, February 28, 2022

Ivonin brzi i zdravi sa borovnicama

 


Potrebni sastojci:
400 gr grckog jogurta
4 jaja
2 kasike meda
1 puding ili 40 gr skroba
vanila
borovnice po zelji
kod mene je i koja jagoda zavrsila u kolacu da se iskoriste


Sve fino umijesiti i staviti peci na 160/320 50 minuta. Posuti secerom u prahu i uzivati! 








Sunday, February 27, 2022

Carrot cake - torta sa mrkvom

 U tortu, osim mrkve idu i pineapple i sos od jabuka, kao i orasi, ipak naziv ove torte je Carrot cake i po tome je veoma poznata

Ova je jedna od boljih koje sam do sada pravila ili jela.

Ja sam pravila duplu za kcerkin 30ti rodjendan, ali mislim da je recept sasvim dovoljan za 12 osoba. 




Potrebni sastojci:

Prva grupa:

1 1/4 cups (cup is 240 ml) sosa od jabuka (moze i ulje umjesto sosa)

3 jaja (2 kasike flax sees samljevenih u kojih je dodato 6 kasika vode su vegan opcija0

2 cups secera (secer se moze upoloviti za manje slatku tortu)

Druga grupa:

2 cups svjeze izrendane mrkve 

1 cup pineapple sa sokom (iz konzerve - crushed ili diced) - ja sam stavila cijelu konzervu

1 cup kokosa - shredded and sweetened 

1 vanila

1 cup sjeckanih oraha

Treca grupa:

2 cups brasna

1 kasikica sode bikarbone

1 1/2 kasikica praska za pecivo

pinch soli

1 kasikica cimeta (opcionalno)





Frosting:

8 oz cream sira

1/2 cup butter

1 cup (ili po ukusu) secera u prahu


Dekoracija: sjeckani orasi, kokos


Mrkvu izribati svjezu i dodati secer, kokos, vanilu i orahe



U drugu zdjelu pomijesati brasno sa ostalim sastojcima



Jaja izmiksati sa secerom pa dodati sos od jabuka i sastojke iz grupe dva. Potom i sastojke iz grupe 3 i lagano umijesati.

Na slici je vegan verzija sa flax seeds 


Pripremiti - 8" (za tri kore) ili 9" (za dvije kore) lim premazati uljem, prestrti papirom za pecenje (ja sam stavljala i na strane, jer je torta veoma socna, i moze da se zalijepi za strane) pa tijesto podijeliti na dva dijela.

Peci na 350 F, pa peci 30tak minuta ili dok cackalica ne izadje suha iz kolaca. 

Sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sve dobro umiksati zasladiti po ukusu pa dobro umiksati u stand mikseru u pjenastu masu. Dodati vanile po ukusu.


Rashladiti i uzivati u ovoj apsolutno predivnoj torti!


Za extra dekoraciju (koju ja nisam u ovom receptu koristila Potrebno:

  • 2 ounces cream cheese, softened
  • ½ cup (100 g) granulated sugar
  • 2 cups (476 g) heavy cream
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 1 pinch kosher salt
Prvo sir umutiti sa secerom u dobro rashladjenim zdjelama, potom dodati vrhnje i mutiti do zeljene gustoce. 




Socna cokoladna torta - vegan




Potrebni sastojci:

3 cups svenamjenskog brasna (cup 240 ml)
5 kasika kakao praha
2 kasikice praska za pecivo
2 kasikice sode bikarbone
1/2 tsp soli
1/4 cupa maslinova ulja
1 veliki super zreo avokado ili dva mala
2 cups sucanat secera, moze monk ili smedji
2 cups vode
2 kasike vanile
2 kasike jabukovog sirceta




Avokado izmiksati da dobijete pire. sastaviti sve sastojke i na kraju dodati brasno.

Peci u dva 9 inch pleha na 350 - 30 minuta ili u 8" 40 minuta. U svakom slucaju posle 30 minuta provjerite cackalicom jeli peceno da se ne bi presusile kore. 

Kad izvadite iz rerne zalijte sa biljnim mlijekom. Otprilike 1/4 cups po kori. 

Za frosting:

200 gr cokolade 
1 kasika kakao
100 gr putera - biljnog
100 gr crem sira - biljnog
1 cup secera u prahu (ako je mlijecna cokolada nije potrebno
1/4 cupa biljnog mlijeka - ili po potrebi da se dobije kremasta masa

3 kasike djema od kajsija - rastopljen u mikrovalnoj i ohladjen

Kad kore upiju mlijeko, izvaditi ih i ohladiti na resetki. Ako kore nisu ravne, odsjeci ispupceni dio. 

Premazati obadvije kore sa djemom od kajsije, pa nafilovati tortu. 

Dekoracija je napravljena od otprilike od 100 gr cokolade, dvije kasike putera i dvije kasike mlijeka
sve zagrijati da se fino otopi, pa kad se malo ohladi preliti preko torte. 

Prijatno!

Vegan raspucanci

 




Rastopiti:

100 gr vegan maslaca (ili regularnog)

150 ml cashew mlijeka (ili regularnog)

200 gr vegan cokolade (ili regularne za kuhanje)

150 gr smedjeg secera 

1 kasiku kakao praha


Smjesu rastopiti na ringli ili u mikrovalnoj na minut do minut i po.

Malo ohladiti pa dodati:

410 gr ostrog brasna (na podrucju US koristiti Swans's cake flour)

3 gr praska za pecivo

3 gr sode bikarbone


Smjesa za uvaljati kolacice

2 kasike kristal secera

2 kasike secera u prahu

1 kasika vanile u prahu

1 kasika kakao praha (jaci okus cokolade, ali se lijepi za prste)


Prvu smjesu rastopiti na ringli, pa ostaviti da se malo ohladi. Dodati drugu smjesu. Umijesiti kasikom minut-dva pa ostavititi u frizider 30 minuta da se smjesa rashladi.

Skupom za sladoled, ili za vece kolacice mozete koristiti 2 tbsp smjese, uvaljati ih u kristal, pa secer u prahu, ili u kakao,  i redati na lim koji ste prestrli papirom za pecenje i blago premazali uljem. 

Kolacice malo razmaknuti kako se ne bi spojili prilikom pecenja.

Rernu ukljuciti na 350/170c i peci kolacice 12-14 minuta, u zavisnosti od velicine kolacica. 


Prijatno!




Wednesday, February 16, 2022

ala hurmadzici , hurmasice, hurmice, brdarice, hurmadzik

 Ove hurmasice sam napravila sasvim slucajno, pokusavajuci se sjetiti hurmadzika koje sam nekad davno jela. 




Oni nisu ni malo nalik OVOM hurmadziku koji se pravi u Sarajevu, koji su veoma krckavi i ni malo spuzvasti, nego su vise onako ni tvrdi ni meki, i pod zubima se pomalo i rasipaju i tope. 

Moja family je bila odusevljena kolacem, i kako kazu, ni malo nalik na hurmadzik, ali u isto vrijeme apsolutno predivan kolac, spuzvast i mekan, nesto sasvim novo za sve nas. Mislim da cu sljedeci put dodati i vanilu, jer mislim da cu ga ponekad ponoviti, bas je lagan za napraviti u odnosu na  originalni hurmadzik. Klikni ovdje za taj recpet. 



Potrebni sastojci:

225 gr putera

1 jaje

400 gr brasna za kolace 

1 soljica mala ulja

2 kasike pavlake ili cvrstog jogurta 

1 kasikica praska za pecivo

1 kasikica sode bikarbone

3 kasike secera


Umutiti mikserom ili rukom ulje, puter, secer, jaje i pavlaku u pjenastu masu. Dodati brasno pomijesano sa sodom i praskom za pecivo pa lagano izmjesati. Sa brasnom biti veoma pazljiv, jer od velicine jajeta a i od vrste brasna ce zavisiti koliko cete trebati. Nekoliko kasika ostaviti na stranu pa postepeno na kraju dodavati. Tijesto se ne smije lijepiti za ruke, ali ne smije biti ni tvrdo i zasiceno u potpunosti. 

Oblikovati hurmasice oko 60-70 gr u zavisnosti kolike zelite pa ih pritisnuti na rende ili brdo. 

Peci 15 minuta na 350 F pa smanjiti i peci jos 20tk na 310. 

Izvaditi da se malo prohlade, pa ukljuciti zaljev da ponovo provrije. Zaliti i pokriti kuhinjskom krpom i jos daskom preko toga. 

Najbolje su rashadjene i iz frizidera, jer ce se direktno tako tople raspadati i bice tesko da ih se vade iz lima. 


Agda:

9 dl vode

9 dl secera

1/2 limuna

Kuhati 10-15 minuta na srednjoj temperaturi, zaljev treba biti blazi nego za baklavu. Vreo zaljev i malo manje vrele hurmasice. Zaliti pokriti krpom, pa daskom i ostaviti da se hladi. 





Prijatno!



Sunday, February 13, 2022

Janjeca plecka iz glinene posude sa krompirima

 Pecena satima. Meso po mogucnosti marinirati u zacinskim travama preko noci, ili nekoliko sati bar. Nije neophodno, jer se pece satima i imace dovoljno vremena da se mirisi prozmu. 

Prvo naliti solju vode u glinenu posudu, pa  peci meso otkriveno 45 minuta na 450 F/230C. fino ususkati sa papirom i dva sloja folije pa smanjiti temperaturu na 100c/210 F i peci pet sest sati, ili po potrebi moze i duze ili krace. Kad je meso peceno, izvaditi na zdjelu, ponovo ususkati sa istim papirom i folijom, pa dodati oguljen krompir isjecen na vece komade i peci na 450/230 do lijepe rumene boje. Prijatno!


















Saturday, February 5, 2022

Najmeksi kolac od cokolade i sira


Potrebni sastojci:
4 jaja
200 gr secera
500 gr rikota sira
250 gr cokolade
200 gr sjeckanih oraha i ljesnjaka (pola pola)
1 kasika brasna
1 kasika vanile
1 kasikica cimeta
1 kasikica djumbira u prahu
soli medju prstima

Umutiti bjelanca pa ostaviti na stranu. Umutiti zumanca sa secerom, dodati rikotu, otopljenu cokoladu, 150 gr sjeckanih ljesnjaka i oraha, brasno, vanilu, cimet i djumbir. Sve fino izmjesati da se sjedini. Preko posuti sa preostalih 50 gr oraha i ljesnjaka pa posuti secerom u prahu.  Staviti u lim da se pece, pa peci u ugrijanoj rerni 50 minuta na 350/170.


Prijatno!