Thursday, July 2, 2020

Hurmadzik by Beba/Hurmasice/Hurmadzici

Recept za ove predivne hurmasice sam objavila davne 2014 godine na coolinarici, a nikako da stignem da ga objavim na mom blogu.

Predivne, hrskave a u isto vrijeme tope se u ustima. Mi volimo malo vece hurmasice, a vi ako ne onda smanjite kolicinu smjese po hurmasicama, ili ako volite sasvim male upolovite.



Potrebni sastojci:



200 gr ostrog brasna
400 gr svenamjenskog brasna (sacuvati 50 gr I koristiti po potrebi)
oko 1/2 praska za pecivo (ako se doda vise narasce vise i manje ce briti hrskave)
300 gr putera
1 dl ulja
3 velike kasike jogurta ili pavlake
1 jaje

orasi po zelji.

Agda:

1 kg secera
1 l vode
1/2 limuna izrezanog na snite

Vodu I secer I limun sastoviti odmah I staviti da se kuha 15 minuta. Skuhanu agdu u potpunosti ohladiti.

puter, pavlaku, jaje I ulje ostaviti da odstoji na kucnoj temperature dok se puter na omeksa a ostali sastojci zagriju na kucnu temperature.




Mijesiti sve zajedno zicom ili najbolje rukom u pjenastu masu.


U umjesanu masu dodati brasno I prasak za pecivo pomijesani zajedno. Umutiti mekano tijesto, koje nije pre tvrdo ali se ne lijepi za ruke.



Za velike hurmasice kakve mi volimo odvajati 90 gr smjese za velike, od 65 do 70 gr za srednje i pun veliki ili 60 gr za manje slasticarske velicine, ili jos manje od 45 gr, a zalogaj velicine idite sa 35 gr. Ako zelite posluziti uz drugi kolac, onda upolovite smjesu da bi dobili sasvim male hurmasice.



Redati ih na pouljen lim, najveci od rerne I peci u zagrijanoj rerni 50 minuta.





Uz to sam pravila I dzandar baklava, jer je moj dragi sestric zavrsio srednju uspjesno u svom ovom haousu od covid-19, a dzandar baklava mu je fav....




Rernu sam ugrijala na 365 F/185 C, smanjila odmah na 325/160 C I pekla 10 minuta, pa smanjila na 280 F/135 I pekla narednih 40 minuta. Zadnji put pecene 20 minuta na 325 i 30 na 300f. 






Prijatno!



Hurmadzik sa orasima ili kokosom

1 jaje umutiti sa
1 soljom za kafu secera
dodati 1 solja ulja umutti
200 gr putera
1 kasika za supu milerama
1 cep sirceta
sve umutiti pa dodati
150 gr mljevenih oraha ili kokosa
1/3 praska za pecivo
450 gr (pazljivo sa dodavanjem, kolicina zavisi od velicine solje i jajeta)
umijesiti glatko tijesto
vagati na oko 75-78 gr
valjati u kuglice pa u valjak, potom na rende ili brdo sarati
peci na 200 (390) 10 minuta 
pa smanjiti na 100 (210) i peci jos 30-40 minuta da se dobro isuse

Agda:
750 gr secera
750 gr vode
kuhati na srednjoj temperaturi 10 minuta
Zaliti vrelom agdom hurmasice
Pokriti i ostaviti da se ohlade.

Prijatno!




No comments:

Post a Comment