Jeste li znali da su sve ruze jestive. Bitno je da ih vi uzgajate I da znate da nisu prskate protiv stetocina, I mozete ih koristiti u kulinarstvu u mnogo finih recepata. U Bosni je posebno omiljeno slatko I sok od ruze, a nista manje ni liker ili ruzina rakija nisu poznati.
Uvijek se korisitla ruza djulbersecerka jer je najmirisnija I najkvalitetnija. Ako nemate djulberskecerku, koristite bilo koju koja fino mirise.
Ruzina rakija se spravlja od latica, mada sam ja ovdje koristila I pupoljke - koji bi se koristili u proizvodnju sirceta od ruze, ali ja sam ih vec imala I htjela iskoristiti.
Jednostavno se naberu zdrave I fine lattice ruze, I potope u domacu rakiju, fina kruska bi bila odlican izbor, mada moze I votka, jer je neutralnog mirisa. Prije se koristila sljivovica takodje, jer votke bas I nije bilo za kupiti.
Latice ruze se pokisele u rakija I ostave na suncu cetrdeset dana, potom se procijedi I koristi po zelji, kako za kolace, tako I za nazdraviti.
Cin, cin, nazdravlje!
No comments:
Post a Comment