Saturday, July 4, 2020

#15 - Long fermented sourdough bread i verzija za fermentaciju u frizideru




Za Levin:

20 gr startera
20 gr vode
20 gr svenamjenskog brasna

Za hljeb:

25 gr levina
750 gr svjenamjenskog brasna
100 gr crnog brasna
585 gr vode
15 gr soli

Umijesite Levin I ostavite da stoji 3-4 sata da se utripla.

Potom umijesiti tijesto sa svim sastojcima osim soli I ostavite narednih 6 sati da nadolazi. Pomijesajte so sa 30 gr vode pa dodajte u tijesto I izmijesajte tek da se sjedini. Posle pola sata umijesite fino tijesto da se rastopljena so I tijesto fino sjedine.



Ostavite da kisne narednih 6 sati, sve ukupno 12.5 sati.

Preoblikujte tijesto u veknu ili okrugli oblik, kako zelite pa ostavite 15 minuta. Sad oblikujte I ostavite u predvidjene zdjele, koje ste posuli sa brasnom da se ne zalijepi. Za ovako dugo fermentisane hljebove dobro je staviti I kuhinjsku salvetu, koju obilno pospete brasnom da izbjegnete da se tijesto zalijepi.

Ostavite pola sata da nadolazi u kuhinji a zatim pokrijte najlonom da se ne isusuje I ostavite u frizider 1-4 sata. Moze se peci I odmah, ali treba ostaviti da nadolazi jos 3-4 sata u kuhinji.



Prijatno!



Druga verzija je da se upotrijebi sve namjensko brasno i 100 gr hljebnog. Napravi se autoliza 30 minuta ili vise, doda 250 gr kvasa i ostavi 30 minuta. Doda so, i ostavi 30 minuta. Mijesiti 2 minute svakih 4 minute ukupno 3 puta i ostavi se 30 minuta. Laminacija, pa 3 puta svakih 30 minuta se napravi cold fold. Ostavi da fermentise 2 sata, presape, shape, i u frizider. Ujutru izvaditi iz rrizidera bar sat ranije, ugrijati rernu na 500, peci 20 minuta na 435, 20 minuta na 415 otkriveno, 20 minuta na 375, iskljuciti pa ostaviti 15 minuta u otvorenoj rerni. Ohladiti!

Odlican clanak na ovenspring!

No comments:

Post a Comment