Za kore 2x:
5 jaja,
75 gr secera
60 gr brasna
manja teglica dzema po izboru.
Umutiti bjelanca sa nekoliko zrna soli postepeno dodajuci secer. U tako umucena bjelanca dodavati jedno po jedno zumance, da cekati da se sjedini sa bjelancima u cvrstu kremu, pa dodati drugo i tako svih pet. U cvrsto umucenu kremu prosijati brasno, lagano spatulom umutiti i izliti u pleh koji smo prestrli papirom i premazali uljem, pa posuli brasnom.
Peci na 355 oko 12 minuta.
Biskvit okrenuti na kuhinjsku krpu, pa urolati zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi.
Ohladjene rolate premazati dzemom po zelji. Kod mene je mjesano voce zasladjeno medom.
Za kremu:
1 litar mlijeka
3 vanilin secera
50 gr gustina
60 gr brasna
6 zumanjaka
250 gr putera
Umijesiti zumanjke sa secerom i vanilin secerom u gustu kremu. U medjuvremenu staviti 8 dl mlijeka da zakuha. U zumanjke dodati mlijeko, gustin i brasno postepeno miksajuci da se dobije fina krema. Provrelo mlijeko postepeno dodavati u tu smjesu, pa sve vratiti na ringlu i kuhati kao puding na veoma niskoj temperaturi nekoliko minuta. Ukuhanu kremu izliti u zdjelu, pa prekriti sa cling folijom (providnom plasticnom) po tik uz povrsinu da se korica ne bi formirala. Ostaviti da se ohladi, pa izraditi mikserom dodajuci puter sobne temperature. Ako je krema zidja, mozete je vratiti koji minut u frizider.
Za dekoraciju
3 cups (oko 5-6 dl) slatkog vrhnja
1 zelatina
2 kasike secera u prahu
1 vanila secer
Rastopiti zelatinu u pola dl vode, ili po uputama proizvodjaca, ostaviti nekoliko minuta da se zelatinira. Staviti u mikrovalnu desetak sekundi da se rastopi. Miksati vrhnje u kremu (soft peak) pa dodati zelatinu i miskati jos koju sekundu da dobijete gustu kremu. Dekorisati tortu po ukusu. Prijatno!
No comments:
Post a Comment