Wednesday, November 30, 2022

Buranija u beshamel sosu




Potrebni sastojci:

1 kg buranije
2 - 3 kasike putera
2 kasike brasna (ne prepune)
1/2 cup seri vino za kuhanje (cup je 235 ml)
3 cups vrhnja (half and half) ili pola vrhnje pola mlijeko
1 cup rendane gaude sira
so, biber, muskatni orascic, bijeli luk u prahu
1 pakovanje suhih gljive 

Za luk:
1 velika glavica luka
1 kasika brasna
so, biber, crvena paprika


Pola kolicine vrhnje staviti na ringlu pa dodati gljive. Dovesti do vrenja, skinuti sa ringle i ostaviti sa strane. Buraniju ocistiti pa obariti na 3 minute. Staviti u vodu sa ledom da ne izgubi boju. 

Gljive i vrhnje staviti u blender pa blendati da se gljive samelju.

U serpi rastopiti puter, pa dodati brasno i prziti tek toliko da zamirise ali ne promijeni boju.

Uliti vino, mijesati da se izjednaci pa dodati cijelu kolicinu vrhnja. 

Dodati zacine i mijesati da dobijemo finu smjesu. Ako je pregusto dodati jos vrnja ili mlijeka.

Dodati pola kolicine sira.


Na dno posude koja moze u rernu staviti nekoliko kasika sosa. Preko staviti pola buranije. Preliti sosom pa dodati preostalu buraniju. Preliti ostatkom sosa i preostalim sirom.



Peci na 350 F 45 minuta. Ako pocne rumeniti prekriti folijom, i nastaviti peci. 



U medjuvremenu oguliti luk, pomijesati brasno i zacine pa dodati luk u smjesu. 

U tavi ugrijati ulje, dodati luk i prziti do rumene boje. 

Kad je buranija gotova posuti po povrsini przeni luk. 


Prijatno!



 

No comments:

Post a Comment