Pages

Wednesday, December 28, 2022

Salsbury stake

 


Za stake:

750-1 kg fasiranog mesa

1/2 glavice luka

3 cehna bijelog luka

1/3 cup panko bread crumbs

1 jaje

1 1/2 kasikica Worcestershire sauce 

2 ksike majoneze

1 kasikica soli

1/2 kasikice crnog bibera

1 1/2 tsp italijanskog zacina

1 kasika kecapa

1 kasika mlijeka

2 kasikice senfa

ulje za przenje (ili isprziti na rostilju









Za gravy:

1/2 glavice crnog luka

2 cehna bijelog

1 kasika putera

8 oz gljiva

2 kasike brasna

2 cups broth (ili mjesavina voda broth pola pola)

1/2 kasikice Worcestershire sauce

1/2 kasikice senfa

2 kasike kecapa

1/4 kasikice soli

biber po ukusu

Povrtna supa sa divljom rizom

 


1 glavica shalot

1 praziluk

4 cehna bijelog luka

100 gr gljiva

50 gr suhih gljiva

2 mrkve

3 struka celera

pola paprike

1 paradajz manji

1 cup divlje rize

2 manja krompira

1.5 l povrtnog temeljca

So, biber, cayen peper, bijeli i crni luk, timijan po ukusu.


Proprziti svo povrce a suhe gljive oprati pa namociti u vreloj vodi, da stoje dok se povrce ne uprzi.

Oprati rizu. Kad je povrce uprzeno dodati suhe gljive i opranu rizu. Doliti temeljcem i zatvoriti instant pot na pretis opciju i kuhati 15-20 minuta. Ostaviti 10tak minuta da pretis opusti sam pa otvoriti. Probati jeli dovoljno zacinjeno pa zavrisiti kuhanje dodajuci potrebne zacine i list persina.

Prijatno!


Corba (supa) sa faro (zitarica) i brokoli


 


1 shalot

3 cehna bijelog luka

1 praziluk

1 kesa smrznutog brokoli (cca 450 gr)

100 gr faro

100 gr gljiva

1 pakovanje (ili vise) povrtnog temeljca

so, timijan, biber, bijeli luk u prahu, crni luk u prahu

2-3 kasike maslinova ulja

1 kasika brasna


Faro skuhati u instant pot 10tak minuta. 

Isprziti shalot i praziluk, i gljive pa dodati isjeckan bijeli luk

dodati 1 kasiku brasna pa preprziti do rumene boje. Doliti sa povrtnim temeljcem.

Sitno isjeckati brokoli pa dodati u supu. Kuhati 3-4 minute da se brokoli skuhaju ali ne prekuhaju. 

Uzeti stapni mikser pa polovicu supe isjeckati da dobijete krem supu, ali jos uvijek da bude komadica povrca. 


Posluziti uz prepecen hljeb. Prijatno!


Friday, December 23, 2022

artisan bread


 


6 cups of flour

1 tbs white sugar (or honey)

4 tsp dry yeast

3 tsp salt

2 tbs olive oil

3 cups warm water





Mix all ingredients together, cover and leave on warm spot for 3-4 hours to triple in volume (double is good too if is too cold).  


Shape with 1 tbs of flour and leave in banneton till oven is heating. 

Turn oven to 450 F. Put Douch oven pan in oven in same time when you turn your oven on. 

After 30 minutes turn your bread onto baking paper and put in hot pan carefully. Under paper tuck in 2-3 cubes of ice. 

Bake covered for about 30-35 minutes, then uncover and bake for 15 minutes more on 375. Turn oven off and leave bread for 15 minutes in oven with open doors. 

Wait for 5-10 minutes before you slice it. 






Sunday, December 4, 2022

chaffle (wafle sa jajima)

 Vrlo jednostavan i brz dorucak!





3 jaja
1 1/2 cup rendandon sira (cedar i mocarela)
sjeckana paprika ili mladi luk, itd.
so, biber


Thursday, December 1, 2022

Karabataci i njoki

 


Karabataci:
bijeli luk
cumin
crvena paprika
chilli
so
biber
maslinovo ulje






Njoki:
pumpkin pire
bijeli luk 2 chehne
sage (kadulja)
so
biber
bijeli luk u prahu
muskatni orascic
vrhnje za kuhanje
pileci temeljac
po zelji parmezan