Wednesday, May 28, 2025

sourdough rolls sa puterom za dorucak

 



120 gr startera

340 gr vode

10 gr soli

pola kasikice meda

500 gr brasna (kod mene svenamjensko)

100 gr putera


Starter treba biti veoma aktiv. Najbolje ga najhraniti navece i koristiti ujutru. 


Sve zajedno umiksati pa ostaviti pola sata da odmara. Posle toga uraditi strech and fold svakih pola sata, cetiri puta. U drugi strech i fold dodati pola putera, u treci drugu polovin. Puter mora biti zaledjen i narendan na krupno rende. 

Ostaviti da se volumen uveca oko 70%. Preshape pa onda shape posle deset minuta. Moze se koristiti kao jedna vekna, ili podijeliti u 6-8 dijelova i direktno u lim u kojem cete peci. 

Pokriti i ostaviti u frizideru da odmara narednih 12-18 sati.

Rernu ugrijati na 450 F pa smanjiti na 425 kad ubacimo peci, staviti serpicu sa vodom pa peci pokriveno 15 minuta. Onda otkriti i peci narednih 15 minuta. 

Rernu smanjiti na oko 250 F i peci jos 10tak minuta. Iskljuciti i ostaviti u otvorenoj rerni jos kojih 10tak minuta. 

Sacekati sat prije jela!

Prijatno!


Monday, July 1, 2024

 





Zuppa Di Pesce, also known as Italian Fish Stew, is a hearty and flavorful dish originating from Italy's coastal regions. This comforting stew is made with a variety of fish and shellfish, such as mussels, clams, shrimp, and fish fillets, combined with aromatics like onions, garlic, and celery, and simmered in a rich tomato broth.

Here's a recipe to make your taste buds sing:
Ingredients:
- 2 pounds mixed fish and shellfish
- 2 tablespoons olive oil
- 1 onion, chopped
- 3 cloves garlic, minced
- 2 stalks celery, chopped
- 1 can (28 oz) crushed tomatoes
- 1 cup white wine
- 1 cup fish broth
- 1 teaspoon dried thyme
- Salt and pepper, to taste
Instructions:
1. Heat oil in a large pot over medium heat.
2. Add onion, garlic, and celery; cook until tender.
3. Add fish and shellfish; cook until lightly browned.
4. Add tomatoes, wine, broth, and thyme; simmer until fish is cooked through.
5. Season with salt and pepper to taste.
6. Serve hot with crusty bread or over rice.
Buon appetito!

Monday, March 11, 2024

gurzvara sa spinatom

 Veoma ukusna i dekorativna guzvara. 





Potrebni sastojci:

3 jaja

300 gr mladog sira

150 gr fete

200 gr jogurta

100 ml ulja

80 ml mineralne vode

soli po ukusu

300 gr smrznutog i ocjedjenog spinata

1 pakovanje kora.

Za premaz gornjih kora

2 kasike jogurta

1 jaje

malo soli

Lim je standard Pulman loaf pan. 




Sve sastojke izmijesiti u finu jednolicnu smjesu.

Na dno staviti 4 kore, pustajuci da visak pada preko stranica lima. Ostaviti 3 kore za vrh. 

Ostale kore guzvati, umakati u smjesu i redati u lim. Trebali bi utrositi i kore i smjesu.

Kore koje ste ostavili za vrh premazati jogurtom i jajetom, sloziti na 4 dijela pa stavljati na vrh.

Gornju koru premazati preostalom smjesom.

Peci na 200 C/400 F oko sat vremena. Po potrebi pokriti da ne izgori.

Ostaviti pet sest minuta u kalupu pa izvaditi i rezati u snite.

Posluzite kao predjelo ili veceru uz omiljenu salatu ili kiselo mlijeko! Prijatno!






Saturday, February 24, 2024

Italijanska supa za vjencanja

 Ovu predivna supa je moja kcerka pravila prije nekoliko sedmica i ideju kao i upustvo kako je pravila je podielila sa mnom. Nisam mogla ni zamisliti da je ova supa osim sto je vrlo okrepljujuca i jako ukusna i mirisna, a uz prepecen hljeb ili bez odlicna vecera. 

Potrebni sastojci:

za kuglice:

oko 450-500 gr mljevenog mesa

so, biber, bijeli luk, kajen paprika

1 jaje

2 kasike prezle

1 kasika sjeckanog kopra

1 kasika parmezan sira

Umijesiti fino, praviti male kuglice, pa ih redati u lim za rernu prestrt papirom pa peci 10 tak minuta na 400 dok fino porumene. 


U medjuvremenu uprziti luk, mrkvu, celer i ja sam stavila jednu malu ljutu papriku (jalapeno) pa dodati koju cehnu bijelog luka na kraju przenja i jos proprziti minut dva. 

Zaliti pilecim temeljcom u koji smo dodali i casu govedjeg temeljca. Dodati dva tri  bay leaves, Sacekati da provri, dodati kuglice pa kuhati petnaestak minuta. Dodati i saku omiljene tjestenine, pa kuhati jos desetak minuta. 

Na kraju kuhanja dodati oko pola kg spinata i pola vezice persina. Sacekati da prevri pa  Zaciniti sa parmezanom. Prijatno!




piletina u sosu od limunova soka, maslinova ulja i bijelog luka

 

Predivna, socna i mirisna piletina!


Potrebni sastojci:

12 bataka
4-5 krompira
zaciniti sa soli, uljem, paprikom, bijelim lukom u prahu, nekoliko cehni bijelog luka
pa peci na 400 F oko pola sata.

U medjuvreenu pripremiti marinadu od:
1/2 cup maslinova ulja
1/2 cup vode
3 soka od limuna
1 glavica bijelog luka
dobra saka persuna

luk i persun sitno nasjeckati ili usitniti u food procesoru, dodati vodu, limun i ulje. 
Posle pola sata preliti piletinu sa marinadom i smanjiti temperaturu na 375. Nastaviti peci jos oko pola sata ili dok se piletina ne pocne odvajati od kostiju.
Prijatno!




Tuesday, February 20, 2024

Ledeni vjetar

 Predivan kolac, prije svega ekonomican, kremast i divan za ljetne dane, uz sezonsko voce. Kod mene, uostalom kao i kod vecine drugih su jagode i kivi. 





Potrebni sastojci za jednu koru (ovdje su 4 kore):

3 bjelanca

100 gr secera

nekoliko zrnaca soli ili na vrh noza cream of tartar

kasikica octa

Ja sam mutila po dvije kore u isto vrijeme znaci 6 bjelanaca, 200 gr secera, 

Nacrtati krugove od 26 cm na papir, pa peci na okruglom obrnutom stranu pleha. 

Ja sam pekla na dvije etaze.

Bjelanca mutiti na manjoj brzini da se fino upjene, pa dodavati kasiku po kasiku secera. Na kraju umijesiti cream of tartar i kasikicu sirceta. Mutiti da se dobije gusta krema kao za pavlovu. 

Podijeliti na dva dijela pa rasporediti u nacrtane krugove. Staviti odmah peci.

Ja sam odmah zatim umutila druge dvije kore i stavila ih peci zajedno. 




Za kremu:

12 zumanaca

6 kasika secera

6 kasika brasna (ako stavite uzvrsaste kasike brasna trebace vam vise mlijeka - koristila brasno za kolace)

3 vanilin secera

450 ml mlijeka

u ohladjeno dodati 200 gr putera ili maskarpone sira, prethodno omeksalog. 

Zumanke blago umijesiti sa secerom da dodati brasno i nesto mlijeka. ostalo mlijeko staviti da se zakuha, pa postepeno dodavati u mjesavinu jaja i brasna. 

Vratiti na ringlu i skuhati kao puding.

Skuhanu smjesu presuti u siru posudu, pokriti prozirnom folijom, priljubljujuci je uz sam puding kako se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi

Ohladjenu smjesu umutiti mikserom dodajuci maskarpone ili puter. 

Posebno umutiti 700 ml vrhnja za slag u koji smo pretnodno dodali kesicu, ili kesicu i po slag praha.

10 kivija ocistiti i narezati na tanke ploske.

2 pakovanja jagoda ocistiti.

Koru premazati kremom od vanilije, pa na nju sloziti kriske kivija. Preko premazati slag kremom. Preklopiti drugom korom, premazati, poslagati jagode premazati slag kremom. Tako zavrsiti do kraja.

Ukrasiti narezanim vocem i slag kremom.

Stranice mozete posuti mljevenim keksom, fino ce se uklopiti sa pjenastom tortom.

Prijatno!