Pages

Tuesday, January 7, 2014

Fantasticne tulumbe

Ako ste ljubitelj zalivenih kolaca ove tulumbe cete obozavati. Svi ih prave na svoj nacin, ali ovo je stari porodicni recept po kojem sam ih ja pocela praviti jos kao djevojcica. Tulumbe su krckave I tako adiktiv da ih ne mozete prestati jesti.

 
Za serbe:
 
3 1/2 cups secera (cup je 235 ml)
3 cups vode
sok od pola limuna
 
Tijesto:
 
2 1/2 cups brasna
2 cups vode
2 kasike putera
2 kasike semolina brasna (psenicni griz)
1 kasika skroba
naprstak soli
3 jaja
 
Ulje za przenje
 
Izrada:
 
Najvazniji kod tulumbi po meni je da okolo budu hrskave a unutra da se osjeti da su upile zaljev. Da  bi se to postiglo tulumbe se stavljaju u hladno ulje I polako se zagrijavaju I prze do rumene boje. Isprzene tulumbe se vade na papirni ubrus da upiju ulje I stavljaju u hladan sirup na 1/2 minuta. Vade se iz sirupa I to je to.
 
Sirup.
 
Pomijesati secer vodu I limunov sok. Ostaviti da provrije I pustiti da vri 5-10 minuta u zavisnosti od temperature, na koju ukljucite ringlu. Ostaviti sirup da se ohladi.
 
Pripremiti tijesto:
Provredi vodu I puter. Izmijesati dobro I sasuti brasno polagano u provrelu tecnost. Dodati so I secer I miksati brzo sa drvenom kasikom dok ne dobijemo tijesto koje se ne lijepi, negdje oko 10tak minuta je potrebno.
Ostaviti tijesto da se ohladi. U mlako tijesto dodavati jaja jedno po jedno mijesajuci mikserom ili rukama posle svakog jajeta da dobijete jednolicno tijesto. Na kraju dodati semolina I skrob I umijesiti u kremasto tijesto.
Protisnuti tijesto kroz kalup za tulumbe I izrezati na komade zeljene duzine. Stavljati ih u hladno ulje, kad smo popunili serpu ukljuciti ringlu I prziti do ne dobiju finu rumenu boju. Przene staviti na papir na sekund da upije visak masnoce a potom stavljati u hladno serbe.
 
Prije przenja nove ture tulumbi ulje treba da se ohladi.
 
Ove tulumbe su super adiktiv, vrlo ukusne I nadasve jeftin kolac.
 
Prijatno!

2 comments: