Pages

Thursday, January 9, 2014

Lisa

Jedan od mojih omiljenih recepata. Podravka je potvrdila I stavila svoj zastitni znak na  ovaj recept kad su mi dodijelili diplomu cool chef.
 

                                                                   
Lemon Curd:
 
naribana korica 3 limuna
                                                                                            
180 g šećera                                                                                           

 80 g rmaslaca                                                                                           

 4 jaja                                                                                           

 prstohvat soli                                                                                           

 80 ml iscijeđenog soka limuna
 
Za podlogu:
 
170 g Graham crachersa (ili drugi integralni keksi)

100 g maslaca                                                                                           

1 Vanilin šećer Dolcela                                                            
 
Za kremu:
 
2 Mljevene želatine Dolcela                                                           

 100 ml vode                                                                                           

 500 g mascarpone sira                                                                                           

 60 g šećera u prahu                                                                                           

 50 ml soka limuna

 1 žlica naribane korice limuna

 ¾ pripremljenog Lemon curda

300 ml slatkog vrhnja                                                                                           
 
Za dekroaciju:
 
300 ml vrhnja za slag                                                                                           
 ¼ Lemon curda
 
 
Naribanu koricu limuna stavite u sjeckalicu i zajedno sa šećerom izmiješajte da se sastojci dobro sjedine.                             
                                                        
Maslac sobne temperature pjenasto izmiješajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje.
                                                        
Dodajte sol, sok limuna i stavite kuhati na paru stalno miješajući i kuhajte dok smjesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuhanja), no ne smije zavrijati i zgrušati se.                             
Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.                             

Pripremite podlogu tako da mljevenim keksima dodate otopljeni maslac i vanilin šećer.                            
                                                        
Kalup za torte (20-22 cm) obložite prozirnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu.  
 
Ostavite u hladnjaku da se stegne.                            
                                                        
Želatinu prelijte vodom i ostavite bubriti 5-10 minuta.
                                                       
Mascarpone razradite električnom miješalicom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i lemon curd.
                                                       
Želatinu zagrijte da se otopi i postepeno umiješajte u smjesu.
                                                       
Na kraju umiješajte slatko vrhnje istučeno u lagani šlag.
                                                       
Smjesu odmah stavite na ohlađenu podlogu u kalup i ostavite u hladnjaku da se stegne.
                                                       
Ostatak lemon curda rasporedite po površini slastice.
                                                       
Kad skinete kalup kolač ukrasite šlagom po želji.

Posluživanje

Ohlađenu tortu režite ugrijanim nožem i poslužite.

Savjet

Količinu limuna i limunove korice prilagodite svojem ukusu.

2 comments: