Pages

Friday, June 20, 2014

Bijela torta sa limunom i malinama

dio vjencane torte, vrlo lijepa I elegantna torta ...
 
Sastojci za kore:
 
245 g brasna
1 kasika praska za pecivo
1/2 kasikice soli
300 ml mlijeka
4 bjelanca
300 gr secera
2 kasikice naribane limunove korice
110 gr putera
1/2m kasikice ekstrakta limuna
 
Krema od limuna:
 
200 gr secera
4 bjelanca
340 gr putera
60 ml iscijedjenog limunova soka
1 kasikica vanilla ekstrakta
 
Za fil od malina:
 
300 gr malina
200 gr secera
1 zelatina
 
Izrada kora:
 
Ukljuciti rerun da se grije na 170 C. Pripremiti kalup od 10 inchi ili 22 cm. Izrezati papir velicine lima, pouljiti I posuti brasnom.
 
Izmijesati brasno, prasak za pecivo I so I ostaviti na stranu. Izmijesati bjelance I mlijeko I ostaviti I to na stranu.
 
U posudi za mikser sastaviti puter, secer I limunovu koricu I sve lijepo sjediniti I miksati 4-5 minuta, pa dodati ekstrakt limuna. Naizmjenicno, u trecinama dodavati jaja I suhe sastojke pocevsi sa suhim sastojcima, mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
 
Podijeliti u dva kalupa I peci 30-35 minuta.
 
Za kremu mikserom mutiti bjelanca I secer iznad pare, mijesajuci mikserom nekih 5 minuta dok se ne dobije smjesna slicna marshmallow. Skloniti sa pare I nastaviti miksati nekih 7-10 minuta dok se meringue potpuno ne ohladi. Dodati puter kasikama, cekajuci da se umijesi I sjedini izmadju svakog dodavanja. Kad je krema postala glatka dodati limunov sok I na kraju ekstakt od vanile.
 
Napraviti dzem od malina, tako sto kuhamo pola kolicine malina 5 minuta na jakoj vatri. U medjuvremenu zelatinu potopimo u hladnu vodu, pa posto je dzem kuhan, rastopiti zelatinu u mikrovalnoj nekih 20tak sekundi I dodati u dzem. Dodati I preostalu kolicinu malina pa sve dobro umijesiti I ostaviti da se ohladi.
 
Filovati tortu tako sto prvo stavimo kremu od limuna, dodamo okolo prsten od Kreme I u sredinu dodamo dzem od malina. Poklopiti drugm korom pa premazati obilno kremom I ukrasiti po zelji.
 
Ako tortu presvlacite fondanom, ova torta je prilicito stabilna pa na kremu mozete da dodate fondan direktno, ali ja sam stavila kremu od butter cream kao podlogu da bih dobila stabilniju tortu koja moze stajati duze van frizidera jer je bila dio vjencane torte.
 

No comments:

Post a Comment