Pages

Wednesday, July 23, 2014

Banjalucka baklava (Bademli baklava)

Banjalucka I Bademli baklava su iste po nacinu izrade I veoma slicne po sastojcima, jedina je razika sto se u Banjalucku baklava stavljaju orasi a Bademli baklava se pravi naravno sa bedemima.


Baklava koja se nalazi u sredini je banjalucka.



Potrebni sastojci:

10 kora za pitu
12 jaja
12 kasika secera
125 gr putera
2 vanillin secera
500 gr mljevenih badema

2 solje secera
2 solje vode

100 gr istopljenog putera za premazivanje kora

Manju cetvrtastu tepsiju (velicina je otprilike kao pola kore za pitu), premazati puterom I ostaviti na stranu.

Staviti zaljev da se kuha, ukuhati da se dobije sirup.

Puter otopiti I ohladiti. Izmiksati jaja sa secerom dok se ne dobije cvrsta masa. Dodati istopljeni puter I miksati tek toliko da se sastojci sjedine. Dodati bademe ili orahe I umijesiti rucno da se ravnomjerno umijese u masu.

U medjuvremenu staviti 5-6 slojeva kora, svaku premazujuci puterom, u lim. Izliti svu smjesu od jaja I oraha I preko staviti 5-6 slojeva kora, ponovo svaki premazujuci puterom.

Peci 35-40 minuta na srednjoj temperature do lijepe rumene boje.

Mlaku baklava zaliti vrelim zaljevom. Ako mozete izrezite baklava da bi upila fino I ravnomjerno zaljev. Ili isjecite bar djelimicno, kad se fino ohladi bit ce lakse da se fino isjece.

Posluziti rashladjenu baklava. Pored Bosanske baklava sa tiritom ovo mi je omiljena baklava, malo je drugacija od klasicne, ali veoma ukusna.

No comments:

Post a Comment