Pages

Tuesday, July 29, 2014

Djulbastije

Djulbastije su tradicionalno Bosansko jelo. Veoma su fine I lagane za pripremiti I zaista je steta sto je ovaj recept skoro zaboravljen. Toplo preporucujem.

 
Potrebi sastojci za 6 - 8 osoba:
 
1/2 kg fasirane junetine
2-3 krompira (do 450 gr oguljenog)
1 velika glavica lka
3 cehna bijelog luka
1 jaje
2 kasike brasna
1/2 kasikice soli
1/4 kasikice bibera
2 kasike ulja
2 kasike putera
2 kasike sjeckanog persina
 
Sos:
2 kasike putera
3 kasike brasna (ne bas vrhom pune)
500 ml mlijeka
400 ml vrhnja za kuhanje (200 I 200)
1/4 kasikice muskatnog orascica
1//4 kasikice bijelog bibera (moze I crni)
prstohvat soli
50 gr kackavalja ili nekog drugog topivog sira po izboru
 
1 kasika cjeckanog persina
crvena paprika za posuti
 
U meso dodati sve zacine, jaja I so I napraviti snicle. Ja svoje podijelim u 8 dijelova jer ne volim bas velike snicle. Preprziti ih na mjesavini ulja I putera do lijepe rumene boje, ne vodeci racuna jesu li pecene unutra. Pecene snicle stavljati u tepsiju.
 
 
 
Ugrijati rerun na 220/450 F dok pripremamo sos.
 
 
Sos pripremite na isti nacin na koji pravite besamel. Rastopite puter na blagoj temperature I dodajte brasno. Przite tek toliko da se ubije miris brasna, ne cekajuci da brasno pocne rumeniti dodati mlijeko neprestano mijesajuci. Cim se mlijeko fino sjedini sa brasnom dodati 200 ml vrhnja za kuhanje. Dodati zacine I nastaviti kuhati na blagoj temperature tek toliko da se sos fino zgusne.
 
Skinuti sa ringle I dodati naribani kackavalj I mijesiti dok se kackavalj ne sjedini sa sosom. Preliti sos preko djulbastija. Preliti I preostalih 200 ml vrhnja za kuhanje preko djulbastija I sosa.
 
 
 
Pokriti pergament papirom (moze I folijom) I peci 15 minuta pokriveno. Zatim otkriti I peci jos 15
minuta.
 

Sluziti uz omiljeni prilog. Kod mene su bile przene tikvice I Rogaticka Cicvara.
 
 
 
U slast! 
 

No comments:

Post a Comment