Pages

Tuesday, July 29, 2014

Imam Baildi

Za ljubitelje vegeterijanske ishrane divan recpet... inace price kazu da je recept nastao tako sto je zena u zurbi ne znajuci sta da pripremi muzu koji je bio Imam, pripipremila ovo jelo. Napunila je patlidzane svjezim paradajzom, bijelim I crnim lukom I sa puno persina. Jelo je tako mirisalo kad je on dosao gladan kuci da se onesvjestio od silnih mirisa koji su dopirali iz kuhinje... istina ili ne, ovo jelo ako se spremi pravilno zaista je veoma fino I mirisno I kao stvoreno za ljetne dane...

 
Potrebni sastojci za 4 osobe:
 
4 omanja patlidzana
1 velika glavica luka
4 cehna cesnjaka
2 kasike sjeckanog persina
1 -2 paradajza
timijan
bosiok
ulje od olive
 
Priprema:
 
Patlidzan oguliti na trake, znaci ne guliti cijeli patlidzan vec preskakati trake. Obariti ga nekoliko minuta u vreloj vodi kako bi gorcina izasla iz patidzana. Ako ne zelite da obarujete patlidzan mozete ga posoliti I ostaviti 20tak minuta, a zatim dobro oprati I posusiti. Patlidzanu odsjeci tanku traku na dnu kako bi mu napravili ravno dno da bolje stoji u tepsiji. Gornji dio odsjecite takodje I pokusajte izdubiti sto vise patlidjana kako bi napravili camcice koje cete filovati. Izdubljenu masu sito isjeckajte I dodajte isjeckanom paradajzu I luku.
 
Ako ne zelite peci u rerni Imam baildi, onda preprzite patlidjan fino sa svih strana. Takodje przite I fil uporedu, przeci luk 10tak minuta da se fino uprzi I pocne rumeniti, dodajte ostalo povrce I nastavite prziti dok se sve fino uprzi. Nafilujte patlidjane I nastavite ih pirjati poklopljene uz dodavanje malo vode do pola case, kako bi se sve fino uprzilo I povrce omeksalo.
 
Ako zelite peci u rerni, onda odmah nafilujte neuprzeno povrce I patlidjane, dolijte pola case vode I poklopite folijom ili pergament papirom I pecite na 200/410 F 20 minuta a onda otkriveno jos 15tak minut ili dok povrce ne omeksa.

2 comments:

  1. Nisam znala da ima i tamo imam baildi! :-) Pravimo i mi u Grckoj ali ne izgleda ovako kao na slici. Kod nas je vise kao sos koja sadrzi patlidzane, nekako je ljuto zbog belog luka... Ja to radije jedem sa fetom.

    ReplyDelete
  2. mmm I ja bih to jela sa fetom, nije mi bas nikad palo na pamet... hvla draga..

    ReplyDelete