Pages

Thursday, August 21, 2014

Burek

Ima li ista ljepse od pite, jos kad je burek u pitanju... postoji jos samo jedna opcija a to je burek ispod saca kao sto je ovaj na slici.... mada I iz rerne je jednako dobar....


 
 
Za kore:
 
750 gr brasna
1/2 kasikice soli
3 kasike ulja
1 jaje (opcija)
490 ml vode ako ne koristitie jaje, ako koristite treba nesto manje
 
Za nadjev:
 
1 kg mljevene junetine
1 kasikica soli
1/2 kasikice bibera
1 velika glavica luka
1/2 dl vode
 
Zaljev:
 
1.5 dl vode
malo soli I bibera
 
 
Potkuhati jufku sa brasnom, solju, uljem i mlakom vodom. Ponekad u jufku dodam jaje a ponekad i ne.... Izraditi glatko tijesto koje se ne lijepi i premazati puterom. Ostaviti da odstoji na toplom dok ne spremite nadjev (ja stavim sve sastojke u stand mixer i ostavim da se mijesi 10tak minuta na 2. Podijelim tijesto na 3 dijela dobijem oko 400 gr u svakom i ostavim na toplu mjestu da odstoji. Pripremiti tepsiju velicine 40 (okrugla).
 
Izrendati luk i dodati u meso, dodati sve sastojke i na kraju 1/2 dl vrele vode.
Jufke koje su odstajale bar 10tak minuta razvaljati otprilike velicine tepsije. Ja obicno tu stanem, namazem puterom ili uljem i ostavim ih da odstoje jos kojih 10ak minuta. Ako je brasno podatno za razvijanje odmah razvlacim jufku po jufku do kraja. Svaku jufku podijeliti na tri-cetiri  dijela i staviti nadjev. Urolati pomocu stoljnjaka na kojem razvijate jufku i saviti u obliku puza i redati u pouljenu tepsiju.
 
 
Peci 45 minuta na 425 F. Pecenu pitu zaliti vrelim prokuhalim zaljevom i ostaviti nekoliko minuta u iskljucenoj rerni.
Izvaditi i pokriti pamucnom salvetom da jos malo odstoji. Servirati toplo ili hladno....
 


No comments:

Post a Comment