Pages

Thursday, August 21, 2014

Sjecani sareni burek

Evo jos jedan burek od domacih kora.... Najbolji...........

 
 
Potrebni sastojci:
                                                                    
750 gr brasna za pite
490 ml mlake vode
3 kasike ulja
1 jaje - opcija
490 ml vode
1/2 kasikice soli
 
Za nadjev:
 
750 gr teletine bez kosti
3-4 krompira
1 velika glavica luka
1 kasikica soli
1 kasikica bibera
 
Za zaljev:
1.5 dl vode
3 kasike ulja
malo soli I bibera
                                                           
 
2 dl ulja za premazivanje jufki
 
Prosijati brasno, napraviti udubljenje u sredini te staviti sol, ulje i jaje (jaje je opcija). Umijesiti glatko tijesto dodavajuci vodu pazljivo, ako je previse vode, dodavati po malo brasna dok ne izradimo fino tijesto koje se ne lijepi i koje je glatko.Tijesto ne smije da bude tvrdo kao za paste, mora biti mekano. Prije nekoliko dana procitah ko drage moje Lajle da bude mekano kao resica od uha i to je zaista pravi izraz. Kako mozemo od omladine nauciti fine trikove <3 Podijeliti na tri dijela, premazati uljem, pokriti najlonom i pokriti. Ostaviti na toplo oko pola sata da odmara.

Meso isjeckati veoma sitno. Oguliti krompir i isjeckati na kockice i ostviti u vodi sve dok ne pocnemo praviti pitu. Oguliti luk i izrezati sto sitnije. Pet minuta pred razvijanje jufke, sastaviti sve zajedno dodati zacine i dobro izmjesati. Ukljuciti rernu na 460 F (240 C ako imate).
 
 
Sjeci jufku na tri dijela, premazivati uljem, posipati nadjevom i rolati. Stavljati u podmazan pleh. Premazati pitu jos jednom uljem i peci oko 30 minuta ili dok fino ne porumeni.
Provreti vodu sa uljem i zacinima i zaliti pitu. Smanjiti temperaturu na 375 ako je porumenila po vasoj zelji, (oko 180 C) i vratiti u rernu jos najmanje 10-15 minuta ili dok voda sva ne ispari. Uzivati u ovoj divnoj piti dok je vruca i krckava.

No comments:

Post a Comment