Pages

Saturday, August 30, 2014

Sljivopita

Jos jedan stari I lagani recpet. Ako imate mekanih I prezrelih sljiva, I ne jedu vam se vise, evo jednog finog, jeftinog I laganog recepta.



Potrebni sastojci:

1/2 kg sljiva ili kolicinu odrediti prema svom limu, u svakom slucaju treba da pokriju dno lima za pecenje, a moze I koja preko.
1 solja brasna
2 kasike putera
1/2 dl slatkog kajmaka ili vrhnja za kuhanje
slag po zelji.

Rernu ukljuciti na 200 C ili 400 F. Lim za rernu namazati puterom. Sljive ocistiti od kostica, oprati, malo posusiti I uvaljati u brasno. Redati ih u lim za pecenje, unutrasnjom stranom prema dole. Politi rastopljenim puterom. Peci 20 minuta, zaliti sa 1 dl slatkog kajmaka ili vrhnja za kuhanje. Peci jos dvadesetak minuta.



Isjeci u kockice ili jednostavno izvaditi kasikom I posluziti uz slatki kajmak ili umuceno slatko vrhnje. Lijepa je dok je topla ali I rashladjena.





No comments:

Post a Comment