Pages

Saturday, September 6, 2014

Ustipci punjeni ili prazni, slatki ili slani

Sastojci:

oko pola kilograma brasna, 2 cups
1 kesica praska za pecivo ili manje, 1 tsp
65 gr ledenog putera (oko 4 kasike)
1/2 kasikice soli
1 1/2 cup vode (oko 3.5 dl)

Punjenje:

200 gr fasiranog mesa
1 glavica luka
2 cehna cesnjaka
1 kasika sjeckanog persina
1/2 kasike timijana
so I biber po ukusu

Punjenje slatka varijanta

U sastojke za tijesto dodati kasiku secera I prstohvat soli
prziti bez nadjeva, kad su gotovi filovati nutelom I posuti secerom

Izrada:

Pomijesati suhe sastojke. Dodati puter isjeckan na kockice i utljati ga u brasno. Zamijesiti cvrsto tijesto sa hladnom vodom i ostaviti stajati oko 1/2 sata.

Za to vrijeme pripremiti punjenje ako punimo mesom. Isprziti meso na luku, zaciniti i ohladiti.
Filovati slane ustipke, spljosnuti ih da budu sto tanji da se brze i bolje isprze i prziti na srednjoj temperaturi dok lijepo porumene sa obadvije strane.
Staviti na papirni ubrus da upiju visak masnoce

Za slatku varijantu isjecati oblike po zelji, prziti u ulju i kad su gotovi filovati filom po izboru.
Nas izbor je NUTELAAAA...

Odlicni su i prazni, posuti ili ne posuti secerom sa casom mlijeka...

I da, ja u svoje ustipke uvijek dodam I malo suhog kvasca...

No comments:

Post a Comment