Pages

Saturday, September 6, 2014

Lokumi - peksimeti


600 gr brasna
1 prasak za pecivo
1 kesica germe
2 male kasikice soli
2 jaja
2 dl kiselog mlijeka
1 dl vode (da se umijesi mekano tijesto koje se ne lijepi

Izrada:

Pomijesati brasno sa solju, germom i praskom za pecivo. Dodati jaja, pa polako dodavati jogurt i vodu da se umijesi glatko tijesto. Tijesto razvaljati oko 1/2 cm debljine. Ostaviti nekih 5 do 10 min da odstoji razvaljano. Isjeci na rombove, kockice ili kvadratice.

Ugrijati ulja toliko da lokumi mogu fino da plivaju u njemu dok se prze. U ugrijano ulje ubacivati lokume i prziti ih nekoliko minuta sa svake strane. Vaditi na papirnati ubrus, pokriti kuhinjskom salvetom dok se ne isprzi citava kolicina, ovje je dovoljno otpirlike za 4 osobe. Posluziti uz omiljeni namaz i mlijeko...

No comments:

Post a Comment