Pages

Monday, October 6, 2014

Savijane djul baklave

Veoma dekorativna baklava koja se zavija kao sarmice, ali se prije toga list kore uhvati preko sredine da se formira masnica, potom se krajevi masnice skupe zajedno I na taj dio se stavlja fil. Fil mozete odrediti po zelji, kod mene su ljesnjaci sa keksom, trebala sam dodati I malo cokolade ali ovaj put nisam, to ostavljam za sljedeci put.



Sastojci:

1 pakovanje kora za baklavu srednje debljine
500 gr ljesnjaka
200 gr mljevenog petit ili plazma keksa
100 gr cokolade
150 gr putera za premazivanje kora

Zaljev:

750 gr secera
500 ml vode
pola limuna

Ljesnike mozete preprziti u tavi da im se pojaca okus I miris.  Ohladiti I samljeti. Samljeti keks, cokoladu izrendati ili je staviti u food processor I usitniti.
Uzimati po jednu koru I staviti je duzom stranom prema sebi. Premazati puterom. Od jufke napraviti masnicu, tako da stisnete kore preko sredine.


 Krajeve saviti prema sebi I na njih stavljati nadjev.



Umotati ih u sarmicu malo cvrsce kako se ne bi odmotavale. Redati u podmazan lim.



Baklavu premazati obilno puterom I peci na 350 F 40 minuta.



U medjuvremenu napraviti jaci zaljev, preliti vrelim zaljevom mlaku baklavu.


No comments:

Post a Comment