Pages

Sunday, October 26, 2014

Torta sa slasticarskom kremom

Iako se mozda I ne moze vidjeti na slici, ova torta je tako socna, pjenasta I lagana, jednostavno receno, topi se u ustima...
 
 

 
Za cokoladnu koru:
9 jaja
30 gr brasna
30 gr gustina
50 gr kakao
50 gr putera
100 gr mljevenih badema
100 gr secera
1 vanilija
 
Za bijelu koru:
 
4 jaja
4 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika gustina
1 vabnilija
 
Bazna krema (slasticarska ili bavarska krema):
5 zumanaca
600 ml mlijeka
1 kasika gustina
100 gr secera
30 gr putera
 
Cokoladna krema:
1/3 bazne Kreme
200 gr cokolade za kuhanje
300 ml vrhnja za kuhanje
 
 
Vanila krema
 
2/3 bazne Kreme
150 ml vrhnja za kuhanje
1 zelatina
200 gr badema
1 kasika konjaka (ili vanile)
 
Sirup:
 
250 ml vode
200 gr secera
1/2 sipke cimeta
kasika vanile ili vanillin secer
1 zvjezdasti anis
prstohvat kardamoma
u kuhan sirup dodati po zelji kasiku ruma
 
Za dekoraciju
1/2 l vrhnja za kuhanje
2 kasike nutele
 
Izrada
 
Prvo skuhati sirup, tako da se svi sastojci sastave i prokuhaju 5-6 minuta.

Napraviti Baznu kremu, tako da umutimo zumanca sa secerom i gustinom, mlijeko provrimo pa polako dodajemo u jaja. Smjesu ponovo vratiti u serpu sa debelim dnom i kuhati 2 minute ali paziti da ne vri. U principu krema je gotova kad dostigne temperaturu od 160 C, obzirom da serpa zadrzava temperaturu, nastaviti mijesati kremu dok se ne dobije gusta i glatka masa. Vratiti nazad u zdjelu za miksanje, dodati hladni puter izrezan na listice  i miksati 5 minuta. Pokriti providnom folijom, tako da folija dotice kremu da se ne formira korica i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Napraviti cokoladnu koru tako sto mutimo 2 jaja i 7 zumanaca sa secerom i malo soli dok ne dobijemo gustu kremu.
Posebno umutiti bjelanca, sastaviti brasno, kakao i gustin. Dodati njezno bjelanca u kremu od zumanaca a zatim prosijati suhe sastojke i veoma pazljivo umijesiti. Na kraju dodati puter. Ja sam zaboravila dodati puter, kora je veoma prozracna i fina i bez njega. Peci u kalupu od 28 cm (kod mene 27) 20-25 minuta na 170 C/350F. Poslije 20 minuta provjeriti jeli peceno. Ostaviti da se ohladi na resetki, presjeci na dva dijela.
 
 
Za bijelu koru umutiti bjelanca sa secerom i malo soli. Dodavati jedno po jedno zumance, mutiti izmedju svakog dodavanja. Na kraju prosijati suhe sastojke i njezno umijesiti te peci na istoj temperaturi kao i cokoladnu koru 20tak minuta. Ostaviti da se ohladi pa presjeci na dva dijela.
 
Izrada cokoladne kreme: Baznu kremu izvagati pa oduzeti 1/3. Cokoladu istopiti i ohladiti. Pola cokolade dodati u baznu kremu a pola u umuceno slatko vrhnje. Pazljivo sastaviti ove dvije kreme u jednu.
 

Izrada vanilija kreme: Preostalih 2/3 kreme izmijesiti i dodati im zelatinu, koju smo potopili u vodi, ostavili da nabubri pa rastopili u mikrovalnoj ili na ringli. Umutiti slatko vrhnje pa dodati kremu i njezno sastaviti.

Slaganje torte u kalupu u kojem smo pekli kore:
cokoladna kora, sirup,
pola cokoladne kreme,
bijela kora, sirup,
pola bijele kreme,
cokoladna kora, sirup,
druga polovina cokoladne kreme
druga bijela kora, sirup
druga polovina bijele kreme
Umuceno vrhnje sa 2 kasike nutele za dekoraciju

Ostaviti u frizideru da se krema malo stegne, pa skinuti obruc. Dekorisati umucenim slatkim vrnjem u koje smo dodali 2 kasike nutele.


2 comments: