Pages

Saturday, October 25, 2014

Sevdidzan Baklava

Sevdidzan baklava je je veoma fina baklava, ali se prilicito se razlikuje od klasicne baklava. Postoje varijacije kod ove baklave, na primjer Mostarska sevdidzan baklava u kojoj se dodaju orasi.
Potrebni sastojci: 1 pakovanje jufke za baklava (ili domaca jufka da mozete pokriti lim bar 10 puta 1 solja secera 1 pakovanje putera (250 gr) 6 jaja 1 solja ostrog brasna, moze I cornstarch (nisesta ili skrob) Za zaljev: 500 ml vode 500 gr secera 1 limun Domace maslo za premazivati kore Solju secera umutiti sa jednim puterom (moze se koristiti kiseli ili slatki kajmak umjesto putera a mascarpone sir je najljepsa varijacija na ovu temu).  Dodavati jedno po jedno zumance neprestano mijesajuci. Dodati brasno u dva navrata. Na kraju dodati cvrsto umucen snijeg od bijelanaca, polako mijesajuci da vam masa ne spadne. Na dno lima staviti 5 do 6 kora, svaku premazujuci obilno rastopljenim domacim maslom. Na to staviti kremu. Na kremu staviti 5-6 kora svaku premazujuci maslom. Isjeci baklava ostrim nozem veoma pazljivo ne pritiskajuci previse. Peci 10-15 minuta na 200 C, smanjiti temperature na 170 I peci jos 15tak minuta u zavisnosti od vase rerne. U isto vrijeme kad smo stavili pitu da se pece staviti zaljev da se kuha polagano sa kriskicama limuna. Izvaditi baklava I sacekati da se malo ohladi, ne mora skroz, pa je zaliti vrelim zaljevom. Prijatno!

No comments:

Post a Comment