Pages

Monday, June 27, 2016

Ahmedije ili subarice

Jos jedan od onih finih starih kolaca, veoma fin, kremast I socan.


Za kore:
6 jaja
180 gr secera
3 kasike vode
2 kasike ulja
1/2 pp
180 gr brasna (pola ostro pola meko)
1 kasika kakaa

Velika tepsija od rerne. Umutiti bjelanca sa trunkom soli I postepeno dodavati secer. U cvrsto umucena bjelanca dodamo jedno po jedno zumance neprestano mjesajuci. Dodati vodu I ulje, ponovo umijesiti, pa potom sastaviti suhe sastojke I kroz sitku ih u trecinama dodati u smjesu od jaja, mijesajuci veoma pazljivo zicom, ne mikserom. Peci na temperature od 380F ili 200 C nekih petnaest minuta. Provjeriti cackaicom jel peceno.


Za kremu:

200 g brasna
400 gr secera
1 litar mlijeka
1 vanilla
korica jednog limuna
300 gr maslaca

2.5 decilitra mlijeka odvojiti, a ostao staviti u serpu sa debelim dnom. Brasno, secer I preostalo mlijeko umutiti u glatku smjesu p dodati mlakom mlijeku I kuhati deset minua na najnizoj temperature. Fil mora biti pjenast ujednacen I fin. Pokriti prozirnom folijom uz samu kremu da se ne stvori korica I ostaviti da se ohladi da bude samo mlak, pa postepeno dodavati puter u grumencicima dok ne dobijemo finu kremu. Ostaviti na hladno do filovanja.

Iz ohladjenog biskvita vaditi krugove stavljati kremu izmedju dva kruga pa premazati kremom I okolo, sa svi strana osim po dnu, jer na dnu nema ni krema.


Za dekoraciju: orasi ili kokosovo brasno.

Za dekoraciju od cokolade:

100 grama cokolade po izbou
50 gr putera

Rastopiti cokoladu na pari pa dodati 50 grama putera .Ujednaciti pa premzati ahmedije odozgo. Ostaviti da odstoje bar jedan dan prije sluzenja, da se okusi fino prozmu.


 

No comments:

Post a Comment