Pages

Saturday, June 4, 2016

Cokoladna torta sa mirror glaze

U zadnje vrijem internet je preplavljen sa mirror glaze tortama ali nigdje naci recept kako se radi ovaj u bojama. Nasla sam neki recept gdje sam umjesto tamne cokolade koristila bijelu, I u jedan dio dodala crvene boje. Mislim da je ispala veoma lijepo.
 
 
Tortu sam zamrznula, zeljela sam vidjeti kako se glazura ponasa kad se zamrzne I odmrzne. Nema promjene apsolutno kao sto mozete vidjeti na slici dole. Ovog vikenda cu pokusati da ponovo uradim mirror glaze da vidim hoce li ispasti kako treba!
 
 

16 comments:

  1. Glazure su fantasticne, ne znam koja je lepsa, sa efektom mermera ili jarko crvena.:)))

    ReplyDelete
  2. hvala ti draga moja mignonne, compliment od tebe puno znaci... <3 da ova crvena je ispala bolje nego sam ocekivala, tesko je dobiti tu jarko crvenu...

    ReplyDelete
  3. Ova koja lici na cvet predivno izgleda

    ReplyDelete
  4. Mene interesuje kako se pravi ovaj preliv,vec mesecima trazim o tome,

    ReplyDelete
  5. Pokusacu da postavim recept ovih dana, jos uvijek mi nisu jasne neke stvari, znaci detalji koji su vazni da bi glazura uspjela a kolicine su ogromne koje sam napravila za ovaj kolac...

    ReplyDelete
  6. Sastojci me zanimaju, na primer da li ste koristili glucoze, zele ili zelatinu... :-) hvala!

    ReplyDelete
  7. koristila sam bijelu cokoladu, kondenzovano mlijeko, zelatinu I glukozu... sve se zagrijava I onda se preljeva preko torte... ispalo mi je puno vise nego to sam trebala za ove dvije tortice...

    ReplyDelete
  8. Ali vidjecu da postavim recept preko vikenda, hocu jos jednom da probam da budem sigurna da uspjeva ili je samo pocetnicka sreca....

    ReplyDelete
  9. Hvala ti puno draga bebina kuhinja! Sad samo treba da vidimo sta treba vise, glucoze ili zelatine:-) jer od svih torta sa takvom prelivom st sam videla u netu samo ona podseca na ono sto zelim da pravim. :-) Pogledacu opet ovde za recept. Kad dudete imala vremena...:-) Cao!

    ReplyDelete
  10. ej napravila sam tortu, ali je nisam uspjela danas preliti sa glaze, mozda cu uspjeti sutra, mislim da cu da probam sa tamnom cokoladom ovaj put umjesto sa bijelom.... ostalo mi je crvene smjese od prosli put, zamrznula sam je pa cu probati da napravim ovaj marble efekat sa tamnom cokoladom I crvenom ... mozda bude interesantno...

    ReplyDelete
  11. Nimalo ne mari draga bebina kuhinjica:-) pravi kako ti zelis ja bih samp zelela znati kako uspevamo da bude ovako sjajno kao tecno, jer neki pisu mirror a mutno je, ova tvoja je bas sjajna, bas kako treba, divno kao u poslasticarnicama. Verovatno ide zelatin koliko treba i nesto manje a glucoze ne znam koliko, cekam recept naravn ako ti zelis. :-) prijatnoooo

    ReplyDelete
  12. 120 ml vode 4 kasikice zelatine 140 ml kondenzovanog mlijeka 100 gr cokolade 100 ml vode 200 gr secera 200 gr glukoze U 120 ml vode dodati polagano 4 kasikice zelatine u prahu. Ostaviti 4 minuta da odstoji. Na to dodati cokoladu I kondenzovano mlijeko. Na 100 ml vode dodati glukozu I secer. Kuhati. Preliti preko cokolade, mlijeka I zelatine I mijesati mikserom da se sve fino sjedini. Na to dodati boju po zelji. Za marble efekat koristiti bijelu cokoladu I boje za kuhanje, odliti malo od kolicine I u to dodati drugu boju. Preliti naizmjenicno po torti. Ostaviti da se ocijedi pa dekorisati po zelji. Eto to je recept po kojem sam ja pravila, ali prvi put mi je uspjeo drugi put nije. Nisam sigurna zasto, jeli zbog podloge ili sam bila nestrpljiva.

    ReplyDelete