Moja Bajramska baklava
Za nadjev:
4 jajeta
4 kašike meda
450 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka)
300 dkg badema
Za zaljev:
70-100 dkg šećera
limunov sok.
Ostalo:
1 pakovanje tankih kora za baklava
PRIPREMA:
Bademe prokuhati kratko, pa oguliti od kozice.
Bademe kratko propeci u rerni, tek da ih prosusite, ali da zadrze svijetlu boju.
Kajmak izvadite iz frizidera da malo omeksa.
Razdvojiti zimanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti sa nekoliko zrna soli I ostaviti sa strane. Kajmak, zumanca I med umutiti u finu masu da sve fino zapjeni.
U ovu smjesu dodajte čvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe.
U namašćenu tepsiju složite 4 kore, svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite nadjev. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri.
Za to vrijeme napravite zaljev (stavite šećer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm). Baklavu mozete izrezati I prije I poslije pecenja. Toplu baklava prelijte vrelim zaljevom. Prijatno!
I moje Bajramske ruzice
No comments:
Post a Comment