Monday, July 4, 2016

Kajmak baklava 2

 
Moja Bajramska baklava
 
 
SASTOJCI:
Za nadjev:
4 jajeta
4 kašike meda
 450 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka)
 300  dkg badema
Za zaljev:
70-100 dkg šećera
limunov sok.
Ostalo:
1 pakovanje tankih kora za baklava

 PRIPREMA:

Bademe prokuhati kratko, pa oguliti od kozice.

 
Bademe kratko propeci u rerni, tek da ih prosusite, ali da zadrze svijetlu boju.
 
 
Kajmak izvadite iz frizidera da malo omeksa.
 
 
Razdvojiti zimanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti sa nekoliko zrna soli I ostaviti sa strane. Kajmak, zumanca I med umutiti u finu masu da sve fino zapjeni.

 U ovu smjesu dodajte čvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe.


U namašćenu tepsiju složite 4 kore, svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite nadjev. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri.


Za to vrijeme napravite zaljev (stavite šećer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm). Baklavu mozete izrezati I prije I poslije pecenja. Toplu baklava prelijte vrelim zaljevom. Prijatno!



 
 
I moje Bajramske ruzice
 
 
 
Peceni na 350 - 15 min, 315 - 25, 290- 20!

No comments:

Post a Comment