Pages

Friday, December 9, 2016

Pileci burek iz soljice (Fildzan burek) sa gotovim korama

Fantasticna I brza pita super ukusna I fina, toplo preporucujem.

Obzirom da dolaze praznici I uvijek ostaje mesa koje neznamo kako cemo iskoristiti, ovaj recept je odlican za leftover meso.




Potrebni sastojci:


oko 400 gr pecenog mesa po izoru
3-4 velika krompira
prstohvat soli
prstohvat bibera ili ljute paprika
kasika sjeckanog persina
2 kasike kiselog vrhnja ili pavlake
1 jaje
2-3 kasike ulja
1 pakovanje debljih kora za pitu
curakot

Izrada:

Krompir oguliti I isjeckati na kockice, blago posloliti I kuhati desetak minuta da omeksa. Meso isitnigti isto na kockice, pa mu dodati paprika, po potrbi so, persin I pavlaku. Krompir ocijediti pa dodati u meso I sve dobro izmjesati.



Jaje umutiti sa dvije kasike ulja.






Koru presaviti na cetvritinu, staviti je u solju,  pa u nju staviti fil, koji smo oblikovali u kuglicu. Krajeve premazati jajetom da se fino zalijepi.




Vidjeti koliko imamo kora pa toliko napraviti kuglica od fila.




Redati u podmazan pleh. Kad smo iskoristili sve jufke premazati preostalom mjesavinom jajeta I ulja I posuti curakotom.



Peci 20 minuta na 375 F, ili dok ne porumeni.



Prijatno!

 
Verzija sa fasiranim mesom:
Preprziti luk pa mu dodati oko pola kilograma fasiranog mesa, prziti dok se meso ne uprzi u potpunosti. Skuhati dva velika krompira pa ih dodati u meso. Zaciniti solju, biberom I crvenom paprikom. Po zelji dodati bijelog luka u prahu I persunovog lista. Ostalo pratiti prethodni recept!
 
 

2 comments: