Pages

Tuesday, December 27, 2016

Pticija gnijezda sa ljesnjacima (Bulbul Yuvasi Ferrero Rocher baklavice)

Ove minijaturne baklavice su cista perfekcija. Hrskave baklavice presute fino mljevenim ljesnjacima, nadopunjuje fini ganaz od mlijecne cokolade I nutele, I na kraju sve zajedno krasi prepeceni ljesnjak. Cista perfekcija od kolacica.



Potrebni sastojci za oko 50 baklavica:

7 listova za baklava
100 gr ljesnjaka fino mljevenog
100 gr putera

za dekoraciju:

125 gr mljecne cokolade
75 gr nutele
120 ml vrhnja za kuhanje
50tak ljesnjaka, pecenih I oguljenih

za zaljevu:

200 gr secera
2 dl vode
par kriski limuna

Listove za baklava prerezite na osam dijelova. Svaki dio premazite puterom I blago pospite ljesnjacima. Uvijajte oko stapica za raznjice  I povucite krajeve prema sredini da napravite faltnice. Skinite sa stapica za raznjice I napravite kao malo gnijezdo ili kruzic. Stavljajte u lim koji ste premazali puterom.

Prije pecenja jos jednom premazite puterom. Pecite oko cetrdeset minuta na 350 F.

Ohladite pa zalijte zaljevom koji ste ukuhali u sirup.

Za dekoraciju ugrijte vrhnje za kuhanje pa prelijte preko cokolade I nutele. I ostavite koji minut da se istopi cokolada pa mijesajte dok ne dobijete sjajni I glatki ganaz. Ostavite preko noci da se baklava fino ohladi a ganaz stegne.

Ujutro dekorisite tako sto ganaz istiskate kroz zvjezdati nastavak vrecice za ukrasavanje I na kraju na svaku baklavicu stavite po jedan ljesnjak.

Prijatno!


No comments:

Post a Comment