Pages

Friday, January 27, 2017

Prime rib



Sastojci

  • Za pecenje:
  • 3-5 kg junetine od rebara (sa ili bez kostiju)
  • 1 kasika soli
  • 1 kasikica bibera
  • 1 kasikica bijelog luka
  • 1/2 kasikice ljute crvene paprike
  • (ili pakovanje zacina za rib roast)
  • Za sos:
  • 3-4 glavice salots ili ljubicasti luk
  • 1 vezica persina
  • 300 gr plavog sira po izboru
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 1 dl pileceg temeljca
  • zacini po ukusu
  • Priprema

    1. 1.
      Meso izvaditi iz frizidera oko 1 sat prije pecenja, posuti  pripremljenim zacninima  i dobro ih utrljati u meso. Ostaviti da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi.
    2. 2.
      Rernu ugrijati na 190 C, mesu staviti u lim sa resetkom kako bi se masnoca odlijevala u lim. Peci 1 sat ne otvarajuci rernu. Iskljuciti rernu bez da je otvaramo i ostaviti roast 3 sata da se dovrsi pecenje u vreloj rerni.
    3. 3.
      U medjuvremenu mozete otici u setnju, kupovinu ili na plazu ako vam se da :) ... ja sam zavrsila na plazi uzivajuci u suncu i pijesku, i iako je voda za mene jos hladna, kupaca je bilo poprilicito...
  1. 4.
    Kad ste spremni da posluzite pecenje, ukljucite rernu nazad na 190 C. Nastaviti pecenje jos oko 40 minuta, opet bez otvaranja rerne.
    Unutrasnja temperatura mesa mora da bude 65 C za srednje peceno, ako zelite vise peceno, produzite vrijeme pecenja.
  2. 5.
    Kad ukljucite rernu, mozeta poceti sa pripremom sosa. Luk preprzite dok ne pocne rumeniti, pa dodajte temeljac od piletine. Ostavite da ukuha dok se ne smanji kolicina u pola. Dodajte vrnje, ostavite da prokuha pa onda dodajte i sir. Umjesto temeljca mozete koristiti bijelo vino.

 6.
Kad je pecenje gotovo, izvadite iz rerne, pokrijte folijom deset minuta pa posluzite uz omiljeni prilog i sos. Prijatno!









No comments:

Post a Comment