Pages

Wednesday, February 15, 2017

Klepe ili ravioli na bosanski nacin

Klepe ili kulaci su jedan od onih starih I omiljenih recepata. Neka od mojih prija rece da je to kuhani burek I moram da se slozim, ako postoji kuhani burek, onda su to klepe. Veoma omiljeno jelo u nasoj kuci, mada se vise I ne pravi tako cesto. Pravim ih u dvije verzije, sa bijelim I crvenom sosom.





Potrebni sastojci:

550 gr brasna
1 jaje
2 zumanca
2 kasike ulja
1 mala kasikica soli

za nadjev:

400 gr fasiranog mesa
1 luk
4 cehna bijelog luka
1 kasikica soli
prstohvat ljute mljevene paprika

za preljev:

300 gr pavlake
prstohvat bijelog luka u prahu
1 kasika sjeckanog persina
oko 2 kasike putera ili masla


Izrada:

Umijesiti glatko I ne previse tvrdo tijesto. Ostaviti da odmori bar pola sata.




U medjuvremenu pripremiti nadjev, izrendati bijeli I crni luk, dodati zacine pa sve lagano izmjesati.



Razvuci ne previse tanku koru, pa isjeci na pravougaonke, 3 cm otprilike .U svaki kvadratic staviti malo nadjeva, te saviti u obliku pisma, cvrsto pritiskajuci krajeve kako bi se slijepili.



U medjuvremenu provreti 2 litra vode, ubacivati klepe u trecinama da se kuhaju nekih pet sest minuta, pa ih vaditi supljikavom kasikom u posudu u kojoj cete ih zapeci.

Kad ste skuhali sve klepe trebalo bi ostati otprilike oko pola litra ili manje tecnosti u serpu. Dodate pavlaku il ikiselo vrhnje, malo posolite I stavite bijeli luk, pa sve dobro izmjesajte I prelijte preko klepa.



Zapecite oko petnaest minuta na 220 c. Prijatno!

2 comments:

  1. Jako ukusno ,volim pite ma kako da se spremaju:)

    ReplyDelete
  2. da ovo se moze reci da se sprema kao I pita, osim sto se kuha draga a ne pece :) pozdrav!

    ReplyDelete