Pages

Friday, February 10, 2017

Tiramisu

Ne vjerujem da iko moze ostati ravnodusan na ovaj Italijanski klasik. Kolac koji ce oduseviti sve istinske ljubitelje slatkisa. Ako slijedite upute, tiramisu je kolac koji mozete napraviti za manje od pola sata I uzivati u fantasticnoj slastici.
 
Potrebni sastojci:

120 gr zumanjaka (oko 8 manjih jaja)
230 gr secera
70 gr vode
660 gr mascarpone sira
1 manje pakovanje vrhnja za kuhanje
500 gr piskota, pound cake ili nekog drugog biskvita po zelji
oko pola litra jake expreso kafe
1 soljica kahule
2-3 kasike kakaa



Izrada:

Napraviti jaku kafu I ohladiti je u frizideru. Jako je vazno da kafa bude hladna kako biskviti nebi upili previse tecnosti.

Za kremu je potrebno prokuhati secer I vodu. Dok secer I voda prokuhaju, miksati zumance sa mikserom. Sirup od secera I vode ulijevati polaganu u zumanca neprestano miksajuci.

Zumance nastaviti mikasati dok se ne ohlade u potpunosti. Ohladjene zumance staviti u frizider da se nastave hladiti. U medjuvremenu staviti zdjelu u zamrzivac da bi u njoj umutili slatko vrhnje.

U potpuno ohladjene zumance dodati mascarpone sir I miksati dok se sve fino sjedini.
 
U medjuvremenu poredati biskvite, kore ili piskote na dno lima u kojem cete praviti tiramisu.

Umutiti slatko vrhnje u cvrstu kremu I ostaviti u frizider. Kad ste spremni da filujete tiramisu, lagano mjesajuci sastaviti kremu od jaja I mascarpone sira sa vrhnjem.

Podijeliti kremu na dva dijela pa pola Kreme staviti preko pripremljene prve kore. Staviti drugi red kolaca ili piskota pa ih natopiti kafom I likerom te staviti drugi red Kreme.

Bogato posuti kakaom. Ostaviti u frizider da odstoji preko noci ili bar pet sest sati da se sve fino sjedini. Prijatno!




4 comments:

  1. Ovio mi izgleda vrlo interesantno ali je i veoma bogat kolač...

    ReplyDelete
  2. hvala Milice, recept je savrsen, od ove kolicine zaista ispadne jako puno, ja nekad pravim u pola...

    ReplyDelete
  3. Bravo,primamljivo izgleda.Pokusacu da ga napravim uskoro.Pozdravljam te draga!

    ReplyDelete
  4. Pozdrav I za tebe draga! Bit ce mi drago, zaista je divan..

    ReplyDelete