Pages

Friday, November 17, 2017

Makarons


Cokoladni macarons sa ganazom od tamne cokolade...

Chokoladni macarons:

Ganache:

200 gr tamne cokolade
125 gr vrhnja za kuhanje

Macarons:

125 gr secera u prahu
105 gr almond meal
20 gr kakao

3 bjelanca oko 90 gr
1/4 kasike cream of tartar
125 gr Kristal secera

Priprema

Prvo napraviti ganaz. Ugrijati vrhnje u mikrovalnoj pa preliti preko cokolade. Ostaviti jedan minut da stoji pa izmijesati u ganaz. Ostaviti da se hladi dok pripremamo macarons.

Suhe sastojke prosijati dva puta. Pozeljno je procesirati ih u procesoru prvo, pa onda prosijati.

Mutiti bjelanca dok se pjena ne formira pa dodati cream of tartar. Miksati dok se fino ne ucvrsti, pa dodavati Kristal secer u trecinama.

Cvrsto umucena bjelanca dodati u suhe sastojke.

Mijesiti dok se ne dobije masa koja tece kao lava I sliva se u ribonima sa spacule.

Istresti masu u kesu pa praviti makaronse zeljene velicine.

Istiskati na lim koji smo oblozili papirom za pecenje. Ostaviiti da se formira stopica nekih 30-60 minuta pa peci.

Peku se na prethodno ugrijanoj pecnici na 300 F. U isto vrijeme kad stavite makaronse da odstoje ukljuciti rerun. Peci 15 minuta bez otvarana pecnice.

Filovati ohladjenim I umucenim ganazom. Prijatno




Moca macarons sa nutela filom:

110 gr cokolade mlijecne
75 gr nutele
120 gr vrhnja za kuhanje
1 kasike putera sobne temperature

Za macarons:

125 gr secera u prahu
120 gr almond meal
1 tsp kakao
1 tsp kafe instant

3 bjelanca oko 90 gr
1/4 tsp cream of tartar
125 gr Kristal secera

Napraviti ganas, ugrijati vrhnje do vrenja pa preliti preko cokolade. Ostaviti par minuta pa umijesiti u finu kremu. Dodati nutelu I puter I sve fino sjediniti. Ostaviti da se ohladi.

Suhe sastojke prosijati dva puta.

Bjelanca miksati da se fino upjene pa dodati cream of tartar. Potom dodavati Kristal secer u trecinama. Miksati da dobijemo cvrsti saum.

Izliti na suhe sastojke pa mijesiti dok ne dobijemo smjesu slicnu lavi, da se u ribonima slijeva sa spacule.

Sve izliti u kesu sa okruglim nastavkom pa praviti okrugle kolacice. Ostaviti da se odmore bar pola sata do jednog sata pa peci.

Kad ostavimo kolacice da odmaraju, rernu ukljuciti na 300 F. Ostaviti da se grije. Peci kolacice 15 minuta.

Filovati ganazom.

 
Bijeli bez ikakvog dodatka punjeni ganazom od bijele cokolade I manga...
 
 
 

Napraviti macarons bez dodavanja boje I filovati sljedecim ganazom..
 


Mango bijela cokolada ganaz...

230 gr bijele cokolade
3/4 cup vrhnja za kuhanje ( 2 dl)
2 kasike putera
1/4 pirea od manga (oko 0. 7 dl)

Mango macarons sa dodatkom boje I mango ganazom...

Ugrijati vrhnje I pire od manga do vrenja, preliti preko bijele cokolade. Sacekati minut pa umijesiti u fini ganaz. Ako vam se cokolada ne rastpi, stavite posudu sa cokoladom na zdjelu sa vrucom vodom, I cekati da se otopi lagano.


 
 
White chocolate ganache
 
250 gr bijele cokolade
150 ml vrhnja heavy cream
aroma po zeli
 
 
 
 
  
Ove godine sam pravila 3 nova okusa Macarons: 

1. sa Matcha cajem, u vec pripremljene macarons sam dodala kasikicu matcha caja, a u ganaz od bijele cokolade dodala  sam kasikicu matcha caja da dobijem zeleni ganaz. 

2. Sa okusom Visnje, s tim sto sam u bijele macarons dodala nekoliko kapi ekstrakta visnje, a u bijeli ganaz takodje.

3. sa turmericom za divne zute macarons. Ponovila sam isti postupak kao sa matcha i visnjom. 


vegan version of ganache:
100 gr cokoladee
60 gr vrhnja za kuhanje

No comments:

Post a Comment