Pages

Sunday, August 26, 2018

Knedle sa sljivama

Jednom godisnje ovdje kod nas dodju sljive. Lice na nase dole, ali po ukusu nisu ni blizu. Moj muz je birao jednu po jednu da budu fine I zrele, I iako su bile mekane I reklo bi se socne, ipak nedovoljno su bile zrele za knedle.



Bez obzira mi smo bas uzivali u njima.

Potrebni sastojci:

1.2 kg ili 6 manjih krompira
2 jajeta
300 gr brasna
1 kasika soli (podijeljena na vodu I tijesto)
100 gr secera
15tak veoma zrelih sljiva
3 kasike ulja
1 vrhom kasiku punu masla
2 solje prezle

Krompir skuhati (ja kuham u ljusci ali I ne mora). Protjerati kroz presu I ostaviti da se ohladi dok vi spremite ostalo.



Sljive oprati I ocistiti od kostica.



Staviti 2-3 litra vode da prokuha


Preprziti prezlu na ulju I maslu da fino porumeni




U sredinu propasiranog krompira dodati dva jaja I dvije kasike ulja. Polako dodavati brasno I umijesiti u tijesto. Malo ce se lijepiti ali to ne smeta, knedle ce biti jos bolje.



Veoma malo vlaznim rukama otkidati tijesto I u sredinu staviti ociscenu sljivu. U sred sljive stavite kasikicu secera, u zavisnosti koliko su knedle slatke.



Napravite kuhlicu oko sljive I odmah stavljajte u kljucalu vodu. Svaki put operate ruke I pravite knedle nanovo.


Kad knedle isplivaju na povrsinu stavite ih u proprzenu prezlu. 



Kad ste sve knedle zavrsili, jos blago proprzite ih na prezli.







Pospite secerom I uzivajte!

Prijatno.

No comments:

Post a Comment