Pages

Monday, December 31, 2018

Lindt cake - nasa Novogodisnja torta

Ova torta je toliko fotogenicna, da naprosto ne mogu izabrati koju sliku da postavim,pa ih dodajem malo vise nego obico!
 
 
Potrebni sastojci:

3 pakovanja gotovih kora za torte, cokolada

Simple sirup:
2 cups vode
2 cups secera
aroma limuna
vanilla
1 soljica od kafe ruma


Fil:

500 gr lindt mlijecne cokolade
350 ml vrhnja za kuhanje
300 gr putera
1.2 l mlijeka
400 gr mljevenih badema ili oraha
aroma po ukusu, ja sam koristila za fil uljanu aromu limuna I vanile

Za dekoraciju:

150 gr putera
2/3 konzerve kondezovanog mlijka

Za  drops 1 bijela Lindt cokolada, 3 kasike ulja

Za  dekoraciju, bijele lindt kuglice, cramberies, listovi svjezeg ruzmarina




Priprema:

Prvo skuhati simple sirup. U vodu dodati secer, aromu limuna I jednu vanilu. Kuhati 5 minuta da se dobije ne pregust sirup, pa dodati rum I ostaviti da se ohladi. 
 

 
Kore za tortu otvoriti, izbosti ih viljuskom da bolje upiju zaljevu, pa ih obilno premazivati simple sirupom dok ne upiju zaljev. Ja sam ih premazivala u tri navrata da budem sigurna da su fino upile zaljev.  



Za fil: prvo ugrijati vrhnje pa preliti preko cokolade I ostaviti minut dva pa izmjesati da se dobije fina I glatka masa.

Prokuhati mlijeko pa dodati sve ostale sastojke, fino izmjesati pa dodati I ganaz koji smo pripremili.

Sve fino izmjesati.


Modli kojoj mozete skinuti stranice obloziti stranice sa najlon folijom. Zastititi okolo da fil ne curi, najbolje stavite foliju, pa sve u lim.

Stavljati jednu po jednu koru, pa preljevati vrucim filom koji smo tek pripremili. Vodite racuna da imate dovoljno fila za sve kore, I onu na vrhu.



Naizmjenicno preljevati kore, I ako se malo pocnu izdizati na sredini, slobodno ih probusite nozem. da budu sto ravnije.

Kad smo utrosili sav fil I kore, ovlas pokriti folijom I ostaviti u kuhinji bar cetiri pet sati da se sve fino slegne I polako pocne stezati.

Ostavite u frizider da odmori preko noci pa dekorisati sljedeci dan.

Pripremiti kremu od putera I kondezovanog mlijeka. Puter mutiti da bude pjenast pa dodati kondezovano mlijeko. Nastaviti miksati da dobijete finu kremu. Premazati tortu tanko sa jednim coat, pa ostaviti u frizider da se rashadi. Onda premazati jos jednom sa preostalom kremom.

Bijelu cokoladu rastopiti lagano na pari ili u mikrovalnoj veoma pazljivo da vam se cokolada ne pregrije. U cokoladu dodati 3 kasike ulja pa fino izmjesati. Ostaviti da se ohladi

Sa ohladjenom cokoladom preliti tortu, prvo krajeve pa onda sredinu!



Torta je bila fantasticna, ali I ogromna. Komotno moze da posluzi bar pedeset gostiju. Veoma je zasitna, socna I fina. Ne preslatka, jer se secer nigdje ne koristi ni u kremi niti u dekoraciji. Cokolada je dovoljno slatka a I kondezovano mlijeko da joj daju dovoljno slatkoce.

Prijatno! Ako uspijem uslikacu presjek, veoma je cokoladan I fin...

I evo I presjeka


I jos jedna! Super socak I ukusan kolac! Moze nahraniti 100 ljudi bez pretjerivanja!








No comments:

Post a Comment