Pages

Monday, September 16, 2019

Zaalouk - Marokanski dip od patlidzana

Jel vi volite patlidzan? Ako volite onda je ovo jelo za vas. Obzirom da je vrijeme patlidzana, parvo je vrijeme da se isproba ovaj divni recept. Kad pravite, odmah uduplajte, ma jos bolje troduplajte kolicine. Divan je kao zasebno jelo, ili kao prilog pecenju. 

Potrebni sastojci:

2 velika patlidzana
6-8 roma paradajza
8 cehni bijelog luka
so, maslinovo ulje
biber, kajen peper po ukusu
za posluzenje:

1 sok od limuna

cilantro ili persin
feta sir
maslinovo ulja


Patlidzan operate I prerezite na pola. Te pole, nozem isjecite u kocke, ostavljajuci kozu cijelu, netaknutu. Pospite solju I utrljajte kako ne bi bilo gorko jelo. U te kockice ponegdje zabodite cehne bijelog luka.

Stavite na neku resetku, pa u lim I pecite na 200 C/400 f/375 f in air fryer nekih 40-60 minuta. Airfryer je dovoljno 45 minuta.

Dok se patlidzan pece pripremite paradajz. Stavite vodu da prokljuca a paradajz zarezite na vrhu kako bi ga lakse ogulili. U prokljucalu vodu ubacujte dva tri paradajza, ostavite desetak sekundi pa izvadite u ledenu vodu. Ogulite paradajz, presijecite na pola, pa onda kasikicom istruzite sve sjemenke. Posolite, prespite maslinovim uljem I kad je patlidzan pecen stavite na resetku paradajz, I pecite 1 - 1/2 sat na 150 c/300 F ili dok se paradajz fino zasusi I zapece.


U medjuvremenu ogulite glavicu crnog luka I 3 cehne bijelog. Przite na malo maslinova ulja da se fino karamelizuje, nekih dvadesetak minuta. Kad je luk vec karamelizovan, dodajte bijeli luk I przite da se fino zamirise. Kasikom istruzite meso iz patlidzana pa dodajte u uprzen luk. Zacinite solju, kajen I crnim biberom po ukusu. Proprzite pet minuta tek da sva tecnost ako je ima ispari. 

Pecen paradajz isjeckajte na kockice I dodajte patlidznima. Provjerite jeli zacinjeno po vasem ukusu. Przite sve zajedno dvije tri minute tek da se sve fino poveze. Iscjedite limunov sok preko, Pospite persinom ili cilantrom, prelijte maslinovim uljem I feta sirom. Prijatno! 



No comments:

Post a Comment