Pages
▼
Friday, December 20, 2019
Tuesday, November 19, 2019
Hasselbak squash - butternut tikva glazirana u rerni
Volite li vi tikvu. Ova je slatka I tako fina, da meni uz nju ne bi trebalo glavno jelo. Kako god, ako je servirate uz neko peceno meso bit ce put pogodak.
Potrebni sastojci:
1 butternut tikva
2 kasike putera
2 kasike javorovog sirupa/meda po izboru
1 kasika jabukovog sirceta
Prstohvat kajen paprike
Tikvu prepolovite na pola, pa joj iscistite unutrasnji meki dio. Ako imate noz za gulenje krompira to je to, veoma brzo I lako cete oguliti ovaj squash/tikvu. Ne mora bas u potpunosti da se ostruze onaj zeleni dio, svakako ce se ispeci I biti ukusno.
Tikvu operiite, posusite I po zelji malo posolite I popaprite. I ne morate ako ne zelite.
U medjuvremenu pripremite glazuru, tako sto cete prokuhati puter, javorov sirup, jabukov ocat I malcice kajen paprika. Ostavite da se pocne karamelizovati.
U medjuvremenu pripremite glazuru, tako sto cete prokuhati puter, javorov sirup, jabukov ocat I malcice kajen paprika. Ostavite da se pocne karamelizovati.
Ugrijte rernuu na 425/220 C . Pecite tikvu 15-20 minuta u zavisnosti od velicine, pa izvadite na dasku I isjecite tanko, s tim sto ne prosjecete do kraja tako da tikva ostane cijela.
Premazite glazurom I vratite u rernuu nekih 45 minuta, premazujuci svakih deset minuta pripremljenom glazurom.
Ako nije porumenila za ovo vrijeme ukljucite gornji grijac na dvije tri minute tek da malo porumeni.
Prijatno!
Monday, November 18, 2019
Saturday, November 16, 2019
Sunday, November 10, 2019
Potaz od tikve
Za 2 litra supe je potrebno:
pola butternut tikve
glavica manja luka
1 - 2 cehne bijelog luka
temeljac, pileci ili povrtni
100 ml vrhnja za kuhanje
so, muskatni orascic, biber, cayen paprika, bieli luk u prahu
Vratiti na ringlu, dodati vrhnje I toliko tecnosti da imate 2 l supe. Moja serpa je od 2 l tako da znam koliko otprilike trebam dodati vode da bi dobila 2 l supe.
Dodati zacine I dovesti do kljucanja.
Molim vas da uzivate u zivotu I ovom divnom potazu. Jesenjim bojama I svemu sto zivot donosi.
Mi smo imali kao glavno jelo chicken piccata I pire krompir. Tako divno I nadopunjujuce, kiselkasta pikata posle slatkastog potaza! Zivot je lijep!
Recept za piccatu sam objavila na coolinarici, ali cu ovih dana prepisati I odje. Prijatno!
Uz to smo se sladili baklavom od kokosa. Divota!