Pages

Tuesday, November 19, 2019

Hasselbak squash - butternut tikva glazirana u rerni

Volite li vi tikvu. Ova je slatka I tako fina, da meni uz nju ne bi trebalo glavno jelo. Kako god, ako je servirate uz neko peceno meso bit ce put pogodak. 



Potrebni sastojci:

1 butternut tikva
2 kasike putera
2 kasike javorovog sirupa/meda po izboru
1 kasika jabukovog sirceta
Prstohvat kajen paprike

Tikvu prepolovite na pola, pa joj iscistite unutrasnji meki dio. Ako imate noz za gulenje krompira to je to, veoma brzo I lako cete oguliti ovaj squash/tikvu. Ne mora bas u potpunosti da se ostruze onaj zeleni dio, svakako ce se ispeci I biti ukusno.

Tikvu operiite, posusite I po zelji malo posolite I popaprite. I ne morate ako ne zelite.

U medjuvremenu pripremite glazuru, tako sto cete prokuhati puter, javorov sirup, jabukov ocat I malcice kajen paprika. Ostavite da se pocne karamelizovati. 

Ugrijte rernuu na 425/220 C . Pecite tikvu 15-20 minuta u zavisnosti od velicine, pa izvadite na dasku I isjecite tanko, s tim sto ne prosjecete do kraja tako da tikva ostane cijela. 

Premazite glazurom I vratite u rernuu nekih 45 minuta, premazujuci svakih deset minuta pripremljenom glazurom.

Ako nije porumenila za ovo vrijeme ukljucite gornji grijac na dvije tri minute tek da malo porumeni.

Prijatno!

Sunday, November 10, 2019

Potaz od tikve


 Predivan potaz I ako imate vec ispecenu tikvu kao ja, gotov za koju minute.




Za 2 litra supe je potrebno:

pola butternut tikve
glavica manja luka
1 - 2 cehne bijelog luka
temeljac, pileci ili povrtni
100 ml vrhnja za kuhanje
so, muskatni orascic, biber, cayen paprika, bieli luk u prahu

Preprziti mrkvu, luk I bijeli luk da zazute. Staviti u food processor. Dodati 1 litar temeljca I izdubljenu pecenu tikvu I sve fino izblendati.



Vratiti na ringlu, dodati vrhnje I toliko tecnosti da imate 2 l supe. Moja serpa  je od 2 l tako da znam koliko otprilike trebam dodati vode da bi dobila 2 l supe.

Dodati zacine I dovesti do kljucanja.


Molim vas da uzivate u zivotu I ovom divnom potazu. Jesenjim bojama I svemu sto zivot donosi. 



Mi smo imali kao glavno jelo chicken piccata I pire krompir. Tako divno I nadopunjujuce, kiselkasta pikata posle slatkastog potaza! Zivot je lijep!


 Recept za piccatu sam objavila na coolinarici, ali cu ovih dana prepisati I odje. Prijatno!


Uz to smo se sladili baklavom od kokosa. Divota!