Pages

Thursday, July 23, 2020

No kned #17 sourdough bread

Ovaj hljeb mi je predivan, i mislim da ce mi biti jedan od omiljenih od sada. Prvo nije ga potrebno foldati niti mijesti, tek da se sjedine sastojci. Sljedeci dan se dodaje sto, ostavi da odstoji i moze se peci odmah, ili ga ostavite u frizider i pecite kad vama odgovara od 1 do pet dana.


Za Levin:

20 gr startera
20 gr vode
20 gr svenamjenskog brasna

Za hljeb:
50 grr levina
750 gr mjesavina 00 hljebno i svenamjensko
100 gr crnog brasna
 585 gr vode
15 gr soli

Umijesite Levin I ostavite da stoji 3-4 sata da se utripla.







Potom umijesiti tijesto sa svim sastojcima osim soli I ostavite narednih 6 sati da nadolazi. dodajte 30 gr soli u tijesto I izmijesajte tek da se sjedini. Posle pola sata umijesite fino tijesto da se rastopljena so I tijesto fino sjedine.

Preshape hljeb na daski, pokriti i ostaviti 15 minuta pa napraviti final shape. Pograsniti i staviti u korpu na dadolazi. Ovaj hljeb ce nadoci veoma brzo, pa treba drzati oko na njemu da ne prekvasa. 

Ukljuciti rernu na 500 F, da se ugrije. Na dno staviti posudu od tucenog celika da se grije zajedno sa posudom u kojoj cete peci.

Posle 30-40 minuta kad se rerna dobro ugrijala, tijesto prevrnuti na papir, narezati po zelji, pa staviti da se pece 20 minuta na 455 F.



Naliti vode u vrelu posudu da se napravi para, kako hljeb ne bi odmah napravio koricu i ljepse nadosao. 

Posle 20 minuta smanjiti na 415,  otkriti i izvaditi posudu sa vodom. Peci opet 20 minuta.

Smanjiti na 375 i peci zadnjih 20 minuta. Hljeb treba da bude 200 F unutrasnje temperature, tako da provjerite prije zadnjeg pecenja, i ocjenite koliko jos treba da se pece. 

Iskljucite rernu i ostvite da se ohladi u potpunosti prije nego ga nacnete. Ovaj hljeb je veoma debeo pa mu je potrebno 2 sata najmanje. 



Prijatno!


No comments:

Post a Comment