Pages

Tuesday, August 24, 2021

Passion fruit Mojito

Absolutely delicious cocktails where passion fruit brings mojito to completely new level. Thank you Ari!





1 oz lime juice

2 oz passion fruit (pulp and seeds) or passion fruit juice

3 oz club soda

1 oz white or light rum

6 mint leaves

1 tbs sugar (in case you use fruit syrup omit sugar)

handful of crushed ice

lime wedges and mint leaves for garnish





Muddle mint leaves with sugar and fruit in toll glas.


Add crushed ice and rum and soda. Garnish with lime wedges and mint leaves. Serve immediately. Cheers!


"Sterani" ili slagani sareni burek

 Mi svi u kuci volimo sareni burek, bilo da je motan u puzeve ili da je slagan. Ali ljetos kad smo bili u Bosni jeli smo ga bas cesto za ljubav tate mog muza koji ga zaista obozava. Kupovali smo ga u obliznjoj pekari i nije bas bio dobar kao onaj ispod saca u Kozarcu, ali je bio omiljen od strane naseg oca, pa smo ga jeli njemu za ljubav. Meni je moj domaci slagani burek bolji nego iz pekare,  veoma ukusan i prilicito brz za napraviti. Ova kolicina je dovoljna da nahrani 5-6 ljudi uz prethodnu supu naravno, a kolicina se moze smanjiti ili povecati po potrebi. 




Potrebni sastojci su:

Kore: Oko 400 gr brasna, so i voda. Detaljnu izradu kora za domace pite mozete naci ovdje

Nadjev: 500 gr fasiranog mesa, cetiri odsrednja krompira, so,  biber, bieli luk, malo ulja

Za premazivanje: puter

Premaz na kraju: zumance i nesto lanenih ili susamovih sjemenki

Ja zaista nisam mjerila u gram sastojke, jer pitu pravim cesto, pa znam otprilike koliko mi je potreno brasna i nadjeva za pitu. Vi napravite po svom ukusu, jer nadjeva moze biti vise ili manje u odnosu na kore. 

Zamjesiti kore, podijelite na 4 dijela, pa ih premazati uljem i pokriti prozirnom folijom. Ostviti da odstoje dok vi pripremite nadjev i puter za premazivanje. Ja sam koristila najveci lim od moje rerne. 

Rernu ukljucite na 425/230 C

Razvaljajte jufku sto vise mozete pa je malo poprskajte puterom. Ako ostavite jos koji momenat da stoji moci ce se dodatno razvuci. Uzmite cetvrtinu nadjeva pa ga rasporedite po razvucenoj kori. 


Koru preklopite prema sredini sa obadvije strane



Premazite preklopljene strane pa ih previjte 3-4 puta. 


Previte jos jednom, pa stavite u lim. Na kraju premazite puterom i zumancom, i pospite susamom ili lanom. Stavite u vrelu rernu da se pece. 



Peci 35 minuta. Ja sam ostvila jos 5 minuta u iskljucenoj i otvorenoj rerni da malo omeksa ali nije potrebno. 


Isjecite u trake zeljene velicine i uzivajte sa jogurtom ili kefirom, ili salatom....


Prijatno!









Saturday, August 21, 2021

Brza pogaca

 Ovu brzu pogacu mozete imati na stolu doslovice za 45 minuta, sastojci vec u kuci, bez miksera i posebnog mijesenja. Super mekana i fina, za dorucak ili veceru!




Potrebni sastojci!

300 gr brasna

1 kasikica soli

1 prasak za pecivo

3 jaja

150 gr mlijeka

75 gr ulja

180 gr kiselog mlijeka, grckog jogurta ili kefira





Pomijesati brasno, so i prasak pa dodati ostale sastojke. Umijesiti tek toliko da se svi sasstojci sjedine. Ostaviti da odstoji dok se rerna ugrije na 390/200C.


Lim je najbolje grijati zajedno sa rernom, pa kad je ugrijan premazati pazljivo uljem ili maslacem pa sasuti smjesu. 

Tijesto mozete premazati zumancem i posuti susamom ali nije neophodno. 


Peci tacno 30 minuta. Lim je mali za kore za kolace. Veci lim pogaca bude tanja. 





Prijatno!