Pages

Tuesday, September 21, 2021

Lijena pita

 


Potrebni sastojci:

700 gr brasna
1 prasak za pecivo
150 gr secera u prahu
120 gr putera tek malo omeksalog
50 gr pavlake
2 zumanca
50 gr vrhnja za kuhanje (ili po potrebi)
vanilin secer

Za nadjev:
2.5 kg kiselih jabuka
50 gr secera (po potrebi)
2 vanilin secera
2 kasike cimeta (ili po ukusu
2 kasike prezle
4 bjelanca

Pomijesati sve sastojke za koru tek toliko da se sjedine. Najbolje u stand mikseru. Ostaviti dok se pripremi nadjev.

Za nadjev jabuke oguliti i naribati. Prziti u vlastitom soku dok sav sok ne ispari. Dodati vaniliju, secer i cimet i ostviti da se ohladi. Na kraju umijesati 2 kasike prezle i saum od bjelanaca. 

Tijesto podijeliti na dva dijela pa razvuci. Preko prvog dijela dodati nadjev. Razvuci i drugi dio pa staviti preko. Izbosti vilicom da para moze izlaziti. Premazati blago uljem. 

Rernu ukljuciti na 390, pa smanjiti kad se stavi peci na 360 i peci 30 minuta. Provjeriti sa termometrom ako nije dosigla 200 f unutra, peci jos koju minutu da se dopece

No comments:

Post a Comment