Pages

Sunday, December 5, 2021

Junetina iz rerne sa knedlama

 Predivna junetina koja se naprosto topi u ustima. 






Potrebni sastojci:


2 pakovanja junetine za kuhanje (oko 700-900 gr)

1 pakovanje luka u malim glavicama (oko 400 gr)

2 vece mrkve

4 cesnjaka 

3 lista lovora

2 kasike brasna

1 velika casa piva

2 case pileceg temeljca (ili vise po potrebi)

3 kasike sjeckanog persina

2-3 struka timijana (moze i oregano umjesto)

3 kasike paradajz sosa

so, biber po potrebi

maslinovo ulje po potrebi


Meso zaciniti sa solju i biberom, dodati 2 kasike brasna pa sve dobro izmjesati. Ulje naliti u Doutch oven serpu pa preprziti meso da fino porumeni sa svih strana. Dodati povrce pa prziti jos koji minut. 

Dodati paradajz sos pa preprziti da fino zamirise. Paziti da ne zagori. Deglazirati sa pivom, pustiti da provri, pa dodati temeljac od piletine ili teletine. 

Dodati lovorov list, persun i timijan. 

Pokriti pa staviti u rernuu na 150 c/300 f naredna 2.5 sata. Provjeriti tokom kuhanja dali ima dovoljno tecnosti. 


Kad je vrijeme isteklo, napraviti knedle pa ih poredati po vrhu. Pokriti i peci narednih 25 minuta. Prvih petnaest minuta pokriti a onda otkriti ako zelimo da knedle dobiju malo boje. 


Za knedle:

125 gr (self rising) brasna

70 gr loja

1 vrhom puna kasika senfa

toliko vode da se umijesi mekano tijesto

Self Rising brasno: 125 gr brasna, 11/2 tsp (kasikica) praska za pecivo, pinch sode bikarbone i pinch soli (1 gr). 

Podijeliti u 10-12 kuglica, oblikovati i lagano staviti na meso. Peci jos 20-25 minuta. Ako volite zapecene knedle otkrijte zadnjih 10 minuta. Prijatno!





No comments:

Post a Comment