Pages

Saturday, April 30, 2022

Vareni hurmadzik sa pekmezom

 Ovo je mala kolicina, dobije se 20tak hurmadzika od 35 gr tijesta svaki. Ako zelite vise uduplajte mjeru.





Za tijesto:

1/2 solje za caj mlijeka

1/3 solje ulja

1/2 solje pekmeza

Staviti da provrije i odmah skinuti sa ringle. 

U vrelu tecnost dodati 1/2 solje brasna

1/2 praska za pecivo

Sve izmjesati varjacom pa dodati 50 gr oraha. Ostaviti da se ohladi.


Zaljev:

1 solje vode

1 solja secera

1/2 solje pekmeza

Staviti na ringlu da provri pa ostaviti da vri 2 minuta. Iskljuciti ringlu ali ostaviti serpu na ringli da zaljev kuha dok se ringla ne ohladi. 

Ukljuciti rernu na 190 C / 375 F. 

Praviti hurmadzike velicine oraha. Prvo naprvite kuhlicu, koju oblikujete u valjak, pa onda pritisnete na rende ili brdo da odslikate saru. 

Ne morate ih odmicati puno, jer ovi hurmadzici ne narastu, prasak se aktivirao u vrelom mlijeku.

Staviti u zagrijanu rernu i peci 190 C / 375 F 15 minuta. 

Vrele hurmasice zaliti mlakom agdom. Ostatak agdje kuhati jos minut dva pa preliti preko hurmadzika. 

Na ovaj nacin hurmadzici ce biti meksi, a agda koja ostane ce biti malo gusca. 

Prijatno!







No comments:

Post a Comment