Pages

Saturday, April 23, 2022

Mango cheescake/mousse

Za kore:

2X

4 jaja

3 kasike secera

4 kasike brasna

1 kasikica vanile

1/2 kasikice limunova soka

korica pola limuna

Peci u limu od rerne 8-10 minutes na 355 F/180 C

1 manja teglica dzema od kajsije

simple sirup 

1/2 cup vode

1/2 cup secera - kuhati 2-3 minute

Radvojiti bjelanca od zumanaca. U bjelanca dodati malo limunovog soka pa mutiti na srednjoj brzini da se bjelanca zaagriju i na pola umute. Dodajuci secer povecati brzinu i miksati dok se bjelanca ne umute u vrlo cvrstu kremu. Dodavati jedno po jedno zumance. Lagano umijesiti brasno. 

Izliti u lim rerne koji smo prestrli papirom pa peci po gore navedenim uputama. 

Cim izvadimo iz rerne umotati u rolat sa papirom na kojem smo pekli i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi, odviti, premazati odabranim dzemom, pa uviti ponovo u rolat. Sjeci prst debele rolatice i slagati u lim velicine 21 cm. Obloziti dno i jedan red na stranicama. 


Cheescake:


2 pak filadelfija sira (450 gr)

350 gr pirea od manga

100 gr jogurta

2 kasike secera

1 kasikica vanile


Sve sjediniti pa dodati

200 ml vrhnja za kuhanje blago umiksanog sa 2 kasike secera, treba jos biti malo tecan 60% ...

1 1/2 zelatina rastopljena u 2 kasike vode (pa ugrijana u mikrovalnoj ne vise od 10-12 sec) prije nego je dodamo u cheese smjesu dodati prvo dvije tri kasike smjese u zelatinu, pa sve spojiti sa prethodno umucneom smjesom

Ostaviti u frizider da se stegne prije nego dodamo preljev. 


Preljev:

200 gr mango pirea

100 ml vode

1 zelatina rastopljena u 2 kasike vode, ostaviti da nabubri pa rastopiti u mikrovalnoj 10tak sekundi i sastaviti sa pireom i vodom. Preliti preko kolaca odmah i ostaviti u frizider da se stegne. 

Prijatno!












 




No comments:

Post a Comment