Pages

Monday, May 16, 2022

Malinasta mango fantazija

 Predivna ljetna tortica. Vrlo osvjezavajuca i tek 5-6 kasika secera u cijeloj torti... 



Za koru:
Rernu ukljuciti na 350 F/175 C, pripremiti lim malo veci od 8" ja obicno koristim onaj kojemu se stranice mogu smanjivati i povecavati. 

2 jaja
2 kasike secera (oko 40 gr)
40 gr (oko 2 kasike) bademovog brasna
40 gr (oko 2 kasike) mljevenih pistaca
1 kasike brasna
1 kasika otopljenog maslaca

Za mousse od malina:

450 gr malina + 3 kasike vode
2 kasike secera
sok od pola limuna

1 zelatina
3 kasike vode

2 dl vrhnja za kuhanje

Za mousse od manga

450 gr pirea od manga
1 kasika secera (ako je veoma zreo nije potrebno)

1 zelatina
3 kasike vode

2 dl vrhnja za kuhanje

Za preljev:

200 gr malina
3 kasike vode 
1 kasika secera

1/2 zelatine
2 kasike vode


Izrada kore:
Miksati bjelanca sa malo limunova soka nekoliko minuta na srednjoj brzini, pa polako dodajuci secer povecati brzinu na najvecu. Miksati narednih nekoliko minuta da se dobije veoma gusta pjena. 

Dodati jedno po jedno zumance miksajuci neprestano. 
Dodati bademovo brasno, pistace, brasno i po zelji vanilu te izmjesati pazljivo spatulom. 
Dodati rastopljeni puter. 

Izliti u lim i peci 15 minuta. 
Ostaviti na resetku da se ohladi. 

Lim oprati i smanjiti ga na velicinu od 8 " (20 cm), staviti ispod tanjir za serviranje i pripremiti cake collar za obloziti stranice kako bi se kolac lakse odvojio prije sluzenja. Kalupom odsjeci dio biskvita koji prelazi 8 inch i staviti ga na dno kalupa kad se ohladi. 


Izrada mousse od malina:

Zelatinu potopiti u 3 kasike hladne vode.

Maline kuhati sa vodom, limunom, secerom i sokom pola limuna 4-5 minuta. Procijediti kroz sitku da odvojite kospice, potom zelatinu rastopiti u mikrovalnoj tek 10 sekundi (ne duze jer ce se osjetiti) i dodati u tople maline. Promijesati i ostaviti u frizider da se rashaldi. 
Umutiti 2 dl vrnja za kuhanje ili heavy cream ali tek da se malo umuti da je jos prilicito tecno. U umuceno vrhnje dodati rashladjeni pire od malina. Jos kratko mutiti da se sjedini pa preliti preko kore i ostaviti bar pola sata da se stisne prije dodavanja sljedece kreme. 



Izrada mousse od manga:

Ocistiti 3 manga (ili koliko je vec potrebno, meni je trebalo manje od 3 manga). Rastopiti zelatinu u tri kasike vode i ostaviti da nabubri. Nabubrenu zelatinu staviti u mikrovalnu na 10 sekundi (ne duze jer ce se osjetiti) pa dodati u pire od manga. Malom metlicom umititi da se zelatina fino rasporedi. Preliti preko mousse od malina. Ostaviti da se rashladi pola sata, prije nego dodamo preljev.

Preljev od malina:

Maline prokuhati sa secerom i vodom 2-3 minute pa protjerati kroz sitku da se oslobodite kospica. 

U  medjuvremenu rastopiti 1/2 zelatine sa dvije kasike vode i ostaviti da nabubri. Posle nekoliko minuta staviti u mikrovalnu na 10 sekundi pa sjediniti sa pireom od maline. Preliti preko kolaca i ostaviti preko noci da se dobro rashladi. Mi smo cekali tek nekoliko sati, fino se rezala ali mogla je jos odstajati. 

Prijatno!

No comments:

Post a Comment