Pages

Sunday, June 19, 2022

Triple chocolate cake




Potrebni sastojci za kreme:
1 pakovanje Ghirardelli cokolade (oko 310 gr) - tamne + 425 ml vrhnja za kuhanje (heavy cream, umuceno tek da zapjeni) u koje je dodana jedna zelatina rastopljena u 2 kasike vode (pa otopljena na 12 sekundi u mikrovalnoj) i 1/2 kasikice kafe rastopljene u 2 kasike vode
1 pakovanje Ghirardelli cokolade (oko 310 gr) - mlijecne + 425 ml vrhnja za kuhanje (umuceno tek da zapjeni) u koje je dodata jedna zelatina rastopljena u 2 kasike vode i  1/2 kasikice kafe rastopljene u 2 kasfike vode
1 pakovanje Ghirardelli cokolade (oko 310 gr) - bijele i 425 ml vrhnja za kuhanje (umuceno tek da zapjeni) u koje je dodato 1 zelatina rastopljena u 2 kasike vode pa otopljena u mikrovalnoj na 13 sekundi i 1 kasika vanile


Ovaj put crust sam napavila  od 250  gr keksa (biskoti) i 110 (1 stick) gr putera. Inace moj omiljeni crust je u torti cokoladna fantazija!


Dekoracija: jagode, vrhnje obogaceno sa mascarpone sirom, secer u prahu i vanila! Lim velicine 8"




Prijatno!





Sunday, June 12, 2022

Carrot cake - torta od mrkve

 Carrot cake for my sister. Made as original, just sugar cut in half. Frosting is cream cheese, mascarpone, heavy cream and vanila, with just bare minimum of powder sugar. 


It was really good!













Thursday, June 9, 2022

Vegan waffle + Jalapeno corn bread waffle

 Potrebni sastojci:



1 1/2 cup mlijeka od soje (cup 2.4 dl)

2 tsp jabukovog octa

2 cups brasna

1 kasika praska za pecivo

pinch soli

1 kasika secera (moze se izostaviti za slane wafle)

1 kasika vanile

1/2 cupa kokosovog ili obicnog ulja


U sojino mlijeko dodati jabukovo sirce (moze i sok od limuna) i ostaviti 5 minuta da se usiri.

Pomijesati suhe sastojke pa dodati mlijeku i umutiti tek toliko da se sastojci sjedine. 

Paziti da se ne muti dugo da se gluten ne razvije. 

Peci na waffle maker do fine boje. 


Za halapenjo wafles od kukuruznog brasna:


1 1/4 cup kukuruzne krupice

1 cup svenamjenskog brasna

1/2 tsp sode bikarbone

1 1/5 tsp praska za pecivo

1 vegan egg replacer (1 kasika mljevenih sjemenki pokiselena u 3 kasike vode, da stoji 5 minuta)

1 1/4 cups mlijeka od soje

2 kasike sirceta od jabuke (mlijeko i sirce sastaviti i ostaviti 5 minuta da se ukiseli)

1/4 cup vegan putera ili ulja

prstohvat soli

sjeckana halapenjo paprika

3 prepecena cehna bijelog luka

Sve lagano umijesiti i peci u waffle maker.


Posluziti toplo!


Tuscan Scallops

 Predivan i brz rucak. 



Potrebni sastojci:

1 pound scallops (jakovljeve kapice)

1 cup vrhnja za kuhanje

1/2 cup temeljca od piletine ili povrca

2 cehna bijelog luka

3-4 susenog paradajza

2 kasike rendanog parmezana

2-3 sake spinata

2 velike kasike sjeckanog persuna

italijan seasoning, so, biber, maslinovo ulje.

Posluziti uz prepecen hljeb!

Ugrijati tavu pa staviti 2-3 kasike maslinova ulja. Prziti scallops sa obadvije strane 2-3 minute. Zaliti pilecim temeljcem. 

Pustiti da prokuha pa dodati vrhnje za kuhanje, suhi paradajz i zacine. Na kraju dodati i dvije tri sake spinata i persunovog lista i parmezan. Zaciniti po ukusu. Ostaviti da vrije dvije tri minute pa iskljuciti 


Uz ovo divno jelo, imali smo i slatki krompir punjen salsom od avokada i crnog graha. 




Prijatno!

Friday, June 3, 2022

Pavlova

 Predivna ljetna poslastica. Ako je umucena i ispecena kako treba, zaista je predivan kolac, koji je nadopunjen shantili kremom i svjezim sezonskom vocem. 



Vrlo je efektna na stolu, a i fotogenicna. Ukus kremast, okolo hrskava, a unutra spuzvasta!




Potrebni sastojci:

Za koru:

6 zumanca
300 gr secera (moze i u prahu, lakse se umiti)
prstohvat cream of tartar
1 kasiku soka od limuna 
10 gr gustina

Nadjev:
2.5 dl vrhnja za kuhanje (heavy cream)
2 kasike maskarpone sira
1 kasika secera u prahu
1 kasika (ili omot) vanile
secer u prahu za posipanje (opcija)
voce po izboru


Priprema:
Kod mene su jaja bila sobne temperature. Ako nisu, izvadite ih potopite u toplu vodu pet sest minuta pa onda pazljivo razdvojite bjelanca od zumanaca. Bjelanca moraju biti pazljivo odvojena da bi se umutila kako treba. Posuda u kojoj se muti mora biti vrlo cista, bez masnoca i ostataka drugih krema. s

Mutiti 10tak minuta na brzini 4 (od 10 brzina) sa prstohvatom cream of tartar. Ako nemate cream of tartar dodajte nekoliko zrna soli, dobicete isti efekat. 

Posle 10tak minuta dodavati secer, ali doslovice kasiku po kasiku, sacekati da se secer umuti i ne osjeca se ni malo pod prstima prije nego dodate sljedecu kasiku. Proces nekad uzme i 20tak minuta da bi se dobila krema koja je fino umucena. Kad smo dodali sav secer povecati brzinu na 8 (ne na 10) i zavrsiti miksanje. Ovdje treba paziti da se smesa ne bi previse umutila, jer ce postati mrvicasta. 


U medjuvremenu zagrijati rernu na 300 F, i pripremiti lim na koji smo stavili papir za pecenje. Ocrtati krug velicine 8 inchi pa kad fino umutimo onda istresti cijelu masu na krug. Oblikovati pavlovu po svom ukusu, ostaviti sredinu malo udubljenu (ne previse da bi mogli dodati chantily cream i voce. 


Staviti peci, a temperaturu odmah smanjiti na 250 F pa peci narednih 30 minuta. Smanjiti na 210 pa peci jos 60 minuta. Ostaviti u rerni da se ohladi u potpunosti prije nego izvadimo pavlovu. 


Sredinu malo izdubiti pa u nju staviti umucen chantily cream i voce. Posluziti odmah!




Prijatno!

Thursday, June 2, 2022

Marcipan





Cup - 235 ml

2 cups kristal secera
2/3 cup vode
2 cups badema mljevenih - ili almond meal
secer u prahu za mijesanje
Izrada:

Uliti vodu u posudu sa debelim dnom a potom i secer na vodu.

Lagano zagrijavati dok se sav secer ne rastopi, a potom dodati cream of tartar. Ukoliko nemate cream of tartar, moze se dodati na vrh noza praska za pecivo.

Pojacati temperaturu na otprilike 2/3 jacine za koliko je vas sporet predvidjen i pokriti sa poklopcem. Ostaviti da vri 3 minute, za to vrijeme sirup bi trebao da dostigne temperaturu od 240 F. Ukoliko imate candy termometar izmjeriti temperaturu ukoliko ne, zavrsite sa kuhanjem.


U medjuvremenu izmijesati sitno mljevene i prosijane bademe, ili almond meal, sa dva bjelanca u gustu kasu. Kad je secer kuhan dodati u secer i brzo izmjesati da se dobije jednolicna masa. Vratite na platu jos minut-dva da se dobije gusta masa.