Pages
Friday, October 28, 2022
Thursday, October 6, 2022
Brisket iz rerne sa lukom
potrebni sasojci;
brisket 2-3 kg
1 kesica gotove supe od luka
3 glavice luka
ulje, so, biber, paprika, bijeli i crni luk u prahu
3 cups paradajz sosa
po zelji Worchester i soj sos
1.5 cups crnog vina
brisket preprziti da fino porumeni
staviti u lim za pecenje, pa dodati sve sastojke. pokriti folijom i peci pola sata na 350 F. Smanjiti na 275pa peci narednih 6-7 sati u zavisnosti od velcine brisketa
Meso izvaditi i ostaviti da se ohladi. Isjeci pa vratiti u sos.
Brisket je bolji sljedeci dan! Posluziti uz rizu, pire krompir, mac and cheese itd.
Prijatno!
Jambalaya
Divan i lagan recept, najbolji dio je sto moze da se pravi kao one pot meal, medjutim kod mene danas je riza bila servirana posebno. Ako zelite zajedno, posto se iskuha piletina, dodajte rizu, pa potom komasice i shrimp.
Potrebni sastojci:
1 pound shrimp
1 pound pilecih prsa
kobasica po zelji
glavica luka
3 cehna bijelog luka
1 paprika
1 stalak celera
3-4 paradajza
2 cups salse
1 cup marinara sauce
po potrebi dodati pileci temeljac ili bujon ako koristite, da se pojaca okus.
umjesto paradajza, salse i marinare moze se koristiti paradajz iz konzerve
persun
so, biber, old bay seasoning, oregano, thyme, cayenne pepper, cajun seasoning (bijeli i crni luk u prahu, so, thyme, crvena paprika, cayenne pepper, italian seasoning), ulje
Piletinu izrezati na kockice pa preprziti sa crnim lukom, dodati bijeli, prziti desetak sekundi pa dodati paradajz sos i zacine i povrce.
Ako se kuha u instant pot zatvoriti i prokuhati 5-7 minuta.
Otvoriti pretis (instant pot) pa dodati kobasice izrezane na kolutove i shrimp.
Kod mene su bile telece kranjske.
Prokuhati da se svi zacini prozmu pa dodati persun.
Rizu skuhati posebno pa sluziti sa Jambolayom.
Sunday, October 2, 2022
Kukuruzni uljevak
Potrebni sastojci:
300 ml jogurta, kefira ili mlijeka
100 gr kajmaka, pavlake ili milerama
4 jaja
1 dl ulja
300 gr kukuruznog brasna (ne palente)
1 prasak za pecivo
kasikica soli
Umutiti sve mokre sastojke pa polako dodati suhe. Umijesiti sve u finu smjesu pa ostaviti da stoji dok se rerna ne ugrije.
Peceno na 400 F/200 C u convenction oven 20tak minuta (oko pola sata u regularnoj rerni).
Premazati kiselim vrhnjem ili kajmakom. Predivan, socan i vazdusast kao kolac!
Uz solju jogurta ili kefira lagan dorucak, i uz prethodnu jaku supu od piletine i tarhane moze biti i rucak!
Prijatno!
Saturday, October 1, 2022
Supa sa karfiolom i cheddar sirom
Postoji bezbroj nacina da pravite ovu supu, bezmesnu, mesnu, manje gustu samo sa sirom ili da dodate i pileci temeljac kao sto sam ja danas uradila.
Potrebni sastojci:
1 mala glavica luka
1 kasika putera
1 mrkva srednje velicine
1/4 cup brasna
2 kasike putera (za napraviti beshamel)
2 cups mlijeka 2 cups pileceg temeljca
300 gr brokoli
so, biber, muskatni orascic
8 oz cheddar sira
Staviti brokoli da se obari, kad prokljuca 3-4 minute.
Prziti luk na kasiki putera, pa dodati sitno sjecenu mrkvu. Kad se luk fino isprizio, dodati preostali puter i brasno pa prziti tek da zamirise ali ne i da boju promijeni
Dodati mlijeko (ili half and half) neprestano mijesajuci. Kad se fino sjedinilo i provrilo dodati pileci temeljac.
Dodati sve zacine i na kraju dodati i prokuhane brokole.
Kad se sve fino sjedinilo doati 8 oz chedar sira.
Servirati odmah. Prepecen hleljeb ide dobro sa ovom supom - corbom, ali sam ja imala ustipaka od dorucka!
Prijatno!
Brzinski ustipci
400 gr jogurta
2 jaja
1 prasak za pecivo
1 kasikica soli
350 - 500 gr brasna
200 ml ulja
Umijesati jaja, jogurt, prasak za pecivo i so, dodavati brasno postepeno, smjesa ne treba biti cvrsta kao za lokume, ali ni rijetka. Meni uglavnom ode od 350-400 gr brasna, ali zavisi i od velicine jaja i cvrstoce jogurta.
Dok mijesite ustipke, stavite 200 ml ulja u dublju serpu (ja koritim vok) da se grije.
Vaditi sa kasikom manje ustipke, drugom ih gurnuti u ulje pa prziti na srednjoj temperaturi po dvije minute ako su manji sa svake strane.
Stavljati na papirni ubrus da upije visak ulja.
Servirti uz omiljeni dorucak. Ovi ustipci se mogu praviti i kao slatki, dodati 1 kasiku secera i na kraju ih posuti secerom u prahu!
Prijatno!