Pages

Tuesday, May 16, 2023

Baklava sa makom

 



Sastojci:

500 g kora za pitu 300 g mlevenog maka 5 jaja 200 ml jogurta 150 g šećera 2 vanilin šećera 200 ml ulja 1 prašak za pecivo Pola kašičice cimeta 200 ml slatke pavlake Za premazivanje kora: 200 ml mleka 4 kašike ulja Za sirup: 200 g šećera 400 ml vode 2 kašike ruma Sok od jednog limuna Priprema: Prvo napraviti sirup. Kuvati šećer sa vodom dok ne počne da vri. Zatim kuvati još tri minuta. Na kraju dodati limunov sok i rum, izmešati i ostaviti da se ohladi. Za fil prvo umutiti jaja. Dodati šećer i vanilin šećer i umutiti. Sipati jogurt i ulje i malo umutiti. U mak dodati prašak za pecivo i cimet i izmešati. Zatim sipati u smesu od jaja i sve dobro izmešati. Za premazivanje kora pomešati mleko i ulje. Pleh dimenzija 24x34 cm podmazati uljem. Staviti jednu koru na dno pleha. Premazati (ili poprskati) koru smesom mleka i ulja. Staviti preko drugu koru i preko nje naneti fil. Zatim staviti koru preko fila, premazati je smesom od mleka i ulja. Staviti preko nje jednu koru i opet je nafilovati. Postupak ponavljati do kraja: kora-premaz-kora-fil. Složenu baklavu iseći na kocke. Isečenu baklavu preliti slatkom pavlakom. Baklavu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni od 20 do 25 minuta. Vruću baklavu preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da se dobro ohladi. Prijatno!

No comments:

Post a Comment