Pages

Thursday, May 25, 2023

Zaliveni burek sa gotovim korama

 Jedan od mojih najgledanijih recepata na blogu je burek sa piletinom i gljivama. Ovaj burek je veoma slican, s tim sto sam koristila fasirano meso i krompir, a zalila na kraju umjesto po korama. Mislim da mi se cak vise svidja i od bureka sa piletinom. 




Potrebni sastojci:

1 pakovanje kora za pitu

500 gr fasiranog mesa

2 glavice luka

3 manja krompira

3 cehna bijelog luka

so, biber, bijeli luk u prahu, crni luk u prahu, persun


Zaljev:

3 jaja

2 dl jogurta

1 dl ulja

2 dl kisele vode

prstohvat soli

Ulje ili puter za premazivanje kora (svaka prazna se premazuje)


Preprziti luk, dodati bijeli luk i meso, pa kad se malo uprzi dodati i krompir naerendan na sitno rende, pa  dodati i zacine. Prziti 5-6 minuta da se sve fino uprzi. 



U manju zdjelicu dodati jaja, jogurt, ulje, mineralnu vodu i prsthvat soli. 



Nauljiti lim duplo manji od kora. Kore presjeci na pola poprijecno. 

Na dno staviti dvije kore, premazujuci samo prvu, pa na drugu velike tri kasike nadjeva. Ponavljati dok se ne potrose kore i nadjev.

Isjeci pitu na 8 jednakih dijelova pa preliti zaljevom. 



Ostaviti da odstoji pola sata. 

U medjuvremenu ukljuciti rernu na 180C/355F da se zagrije. Peci 45 minuta, okrenuti na pola vremena ako vam rerna ne pece jednako. 



Prijatno!

No comments:

Post a Comment