Pages

Tuesday, October 17, 2023

Hurmadzik sa kukuruznim brasnom


 

1 jaje

1 kasika secera

80 gr maslaca

90 gr pavlake

50 ml ulja

70 gr brasna + 2/3 praska za pecivo

200 gr kukuruznog brasna

1 cep jabukovog sirceta


Zaljev:

500 ml vode

250 gr secera

1/2 limuna isjeckanog na snite

1 vanilin


Umutiti jaje sa secerom pa dodati omeksali puter, ulje i pavlaku. Sjediniti da nema grudvica. Dodati brasno prosijano sa praskom za pecivo pa onda polagano dodavati kukuruzno brasno, dok dobijete finu i glatku smjesu, ne bi trebala biti mrvicasta. 

Sve fino sjediniti pa odvajati 40-45 gr tijesta, i praviti kuglice. Kad ste sve kuglice izvaljali, praviti saru po zelji. 

Peci 20 minuta na 355/180C.

Za zaljev je dovoljno da pomijesate secer i mlaku vodu, ali ako hocete da dodate limun, onda prokuhajte vodu limun i secer minut dva i skinite sa ringle da se hladi. 

Zaliti mlakom zaljevom vruce hurmasice. 

Prijatno!




No comments:

Post a Comment